To Πεκίνο ανέλαβε τον έλεγχο του ασφαλιστικού ομίλου Anbang

To Πεκίνο ανέλαβε τον έλεγχο του ασφαλιστικού ομίλου Anbang

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας περιέρχεται επί έναν τουλάχιστον χρόνο ο ασφαλιστικός όμιλος Anbang. Πρόκειται για το σύμβολο της κινεζικής επέλασης σε όλον τον κόσμο, που έχει επί καιρό περιβληθεί από σκιές σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους αντλούσε κεφάλαια. Η απόφαση των κινεζικών αρχών σηματοδοτεί την κλιμάκωση της εκστρατείας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς. Εντάσσεται, άλλωστε, στις προσπάθειες του Πεκίνου να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να θωρακίσει την κινεζική οικονομία.

Οι Αρχές τόνισαν ότι η εταιρεία θα παραμείνει ιδιωτική αλλά θα βρίσκεται υπό εποπτεία. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η μεγαλύτερη εξαγορά ιδιωτικής επιχείρησης από το Πεκίνο, εφόσον η Anbang έχει συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 315 δισ. δολαρίων. Μπροστά της ωχριούν ανάλογες κινήσεις που έκαναν οι κινεζικές αρχές τη δεκαετία του 1990, όταν χορήγησαν σε μεγάλες κρατικές τράπεζες 500 δισ. δολάρια, αλλά και η προ δεκαετίας εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής New China Life Insurance. Την απόφαση για την Anbang υπαγόρευσαν, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, παράνομες κινήσεις του ασφαλιστικού κολοσσού που έθεσαν σε κίνδυνο το αξιόχρεό του. Παράλληλα, ο ιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού, Γου Σιαοχουί, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο, διώκεται πλέον και τυπικά, με την κατηγορία της κατάχρησης και της απάτης στη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων.

Η κίνηση των κινεζικών αρχών έγινε εκ πρώτης όψεως δεκτή θετικά από τα κινεζικά χρηματιστήρια, με την αγορά της Σαγκάης να καταγράφει κέρδη 0,6%, και ένα από τα επενδυτικά σχήματα του ομίλου της Anbang να σημειώνει άνοδο 2,8%. Κι αυτό γιατί οι κινεζικές αρχές τόνισαν ότι οι εξωτερικές υποχρεώσεις του ομίλου θα εξυπηρετούνται κανονικά. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι η παρέμβαση του Πεκίνου θα προστατεύσει επενδυτές εφόσον η Anbang είχε αντλήσει πάρα πολλά κεφάλαια εκδίδοντας επισφαλή επενδυτικά προϊόντα με μεγάλες αποδόσεις, που προσήλκυαν ιδιώτες επενδυτές αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη ρυθμιστική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου της Κίνας, ορισμένα από τα προϊόντα που προωθούσε η Anbang «παρεκκλίνουν από τον χαρακτήρα των ασφαλιστικών συμβολαίων» και «παρακάμπτουν τις ρυθμίσεις του κλάδου». Μολονότι η εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, δεν παύει να αιφνιδιάζει, καθώς έχει προηγηθεί η διαστημική εκτόξευση του ασφαλιστικού κολοσσού, που εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή το 2014, με την εξαγορά του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη έναντι 1,95 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο τίμημα που έχει καταβληθεί ποτέ για την εξαγορά ενός αμερικανικού ξενοδοχείου. Ακολούθησε δυναμική επέκταση του ομίλου, μέσω εξαγορών, με τεράστια τιμήματα, όπως το χαρτοφυλάκιο μετοχών ξενοδοχείων που αγόρασε από τον όμιλο Blackstone, έναντι 6,5 δισ. δολαρίων.

Οπως, πάντως, σχολίαζαν οι Financial Times, όταν συνελήφθη ο Γου, το κλίμα στο Πεκίνο άλλαζε εις βάρος της Anbang. Ο όμιλος διατηρούσε επί χρόνια στενές σχέσεις με την πολιτική εξουσία, ενώ ο Γου είναι παντρεμένος με την εγγονή του άλλοτε προέδρου της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Πριν από έναν χρόνο, όμως, το Πεκίνο άρχισε να βάζει βέτο στις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από την Anbang. Ο όμιλος ενεπλάκη τότε σε διένεξη με τον εκδοτικό οίκο Caixin, επειδή είχε χαρακτηρίσει «ψευδή» την αύξηση κεφαλαίου του ομίλου από το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή