Νέες μονάδες Υγείας στη Λέσβο, αλλά χωρίς προσωπικό

Νέες μονάδες Υγείας στη Λέσβο, αλλά χωρίς προσωπικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Χαρά για τη βελτίωση των υποδομών Υγείας στη Λέσβο σε καιρούς κρίσης προκαλούν αποφάσεις και έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά και ανησυχία. Κι αυτό διότι υποδομές χωρίς προσωπικό δεν νοούνται, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας της Μυτιλήνης, το μόνο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αλλά σχεδιάζεται να περιοριστεί σε 12ωρη.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του μοναδικού νοσοκομείου της Λέσβου, ενώ δημιουργήθηκε και νέα πτέρυγα, έργο 25 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, εγκρίθηκε η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη δημιουργία του πολυπόθητου αιμοδυναμικού τμήματος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ. Το προσωπικό τού νοσοκομείου, ωστόσο, ανησυχεί για το αν θα υπάρχουν γιατροί και προσωπικό σε 24ωρη βάση για να το στελεχώσουν. Από την άλλη, με απόφαση της περιφερειάρχου Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκε πρόσκληση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την προμήθεια εξοπλισμού και μέσων τηλεϊατρικής σε νησιά της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με δικαιούχο τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (ΔΥΠΕ).

Η επίσκεψη στη Λέσβο προ μιας εβδομάδας της διοικήτριας της ΔΥΠΕ, Ολγας Ιορδανίδου, σε ένα βαθμό ενέπνευσε αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί συζήτησε τη δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στην Αγιάσο, τη δημιουργία κέντρου υγείας στον Μανταμάδο και αναγνώρισε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα κτίρια των Κ.Υ. Αντισσας και Πλωμαρίου, αλλά και για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Μάλιστα, προβλέπεται να δημιουργηθούν 5 ΤΟΜΥ στη Λέσβο. Η κ. Ιορδανίδου τόνισε ότι θα προκηρυχθούν εκ νέου θέσεις γιατρών, καθώς από την πρώτη πρόσκληση μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλη τη Λέσβο. Παράλληλα, ενώ αναγνώρισε την υποστελέχωση των κέντρων υγείας του νησιού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπάρχοντες γιατροί των Κ.Υ. να στελεχώσουν τις νέες μονάδες ΤΟΜΥ.

24ωρη λειτουργία

Για την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης, το οποίο με τρεις κλινικούς γιατρούς και 31 άτομα βοηθητικό προσωπικό εξυπηρετεί 30.000 κατοίκους της Μυτιλήνης, η κ. Ιορδανίδου ανέφερε: «Η νυχτερινή λειτουργία στο ΠΕΔΥ (σ.σ. νυν Κ.Υ.) ήταν αναγκαία όταν το προσφυγικό ήταν σε έξαρση και ήταν αξιοθαύμαστη η προσφορά του προσωπικού όχι μόνο στο ΠΕΔΥ αλλά και στο νοσοκομείου που ανταποκρίθηκε παλικαρίσια». Παρ’ όλ’ αυτά, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, ενώ, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του Κ.Υ., Μιχάλης Χατζηγιάννης, είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. γιατί εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους της Μυτιλήνης όσο και των δύο καταυλισμών (Μόριας και Καρά Τεπέ), ενώ αποσυμφορεί και το ήδη επιβαρυμένο νοσοκομείο. Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση σταθμού τηλεϊατρικής, δεν ανακουφίζει επ’ ουδενί το προσωπικό που βλέπει από τον Νοέμβριο του 2016 τον μαστογράφο να «βγάζει ρίζες», όπως μας είπε ο κ. Χατζηγιάννης, αφού λείπει ο ψηφιοποιητής που απαιτείται για τις ψηφιακές μαστογραφίες.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου αξιολόγησε θετικά άλλα δύο έργα: Τη «Βελτίωση κτιριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Χίου “Σκυλίτσειο”» προϋπολογισμού 2.448.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων 3 και 4 (συνολικά 1.700 τ.μ.) για τη στέγαση της νέας παθολογικής και ψυχιατρικής κλινικής. Την «Επέκταση-αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας Νοσοκομείου Λήμνου» προϋπολογισμού 480.250 ευρώ. Σταθμοί τηλεϊατρικής προβλέπεται να εγκατασταθούν στα Κ.Υ. και Περιφερειακά Ιατρεία Αγίου Ευστρατίου, Βολισσού, Βροντάδου, Θύμαινας και Ψαρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή