Βέλη εθνικιστών κατά του Ζάεφ για τα αγάλματα

Βέλη εθνικιστών κατά του Ζάεφ για τα αγάλματα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εθνικιστές του VMRO βρήκαν ευκαιρία να αντεπιτεθούν στον πρωθυπουργό Ζάεφ. Η αποκαθήλωση του ήρωά τους, «Μακεδόνα επαναστάτη», Αντον Γιάνεφ ή Κιόσε παρομοιάστηκε σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Γκρούεφσκι με τις πρακτικές του ISIS, που στην Παλμύρα κατέστρεψε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου ανατίναξαν ένα πελώριο, μοναδικό άγαλμα του Βούδα.

Το VMRO διακήρυξε πως μόλις επανέλθει στην εξουσία θα το στήσει και πάλι στη θέση του, μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Κιόσε απέδιδε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, όταν ήταν υπεύθυνος για την εξόντωση των εσωκομματικών αντιπάλων στην Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση VMRO.

Ο Κιόσε, γνωστός και ως «Χασάπης», δολοφονούσε Τούρκους, ελληνόφιλους, σερβόφιλους και «προδότες» της οργάνωσης, καθώς και άλλους σύμφωνα με τα κέφια του, δολοφόνησε μέχρι και τον αδελφό του. Δεν έχει καμία σχέση με τη Δικαιοσύνη, για να τοποθετηθεί το άγαλμά του μπροστά στα δικαστήρια»», δήλωσε στην εφημερίδα Sloboden Pechat ο ερευνητής Βίκτορ Τσβετανόσκι. Ο Γιάνεφ ήταν το πρώτο από τα αγάλματα που τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων στο πλαίσιο του προγράμματος εξαρχαϊσμού με την επωνυμία «Σκόπια 2014» και αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα σύμβολα των οπαδών του Γκρούεφσκι. Οταν μάλιστα πέρυσι ο Ζάεφ διαπραγματευόταν τη συμφωνία με τον Αλβανό ηγέτη Αλί Αχμέτι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα από τα συνθήματα των μελών και φίλων του VMRO που διαδήλωναν εναντίον της «προδοσίας», ήταν «Ο Κιόσε ζει», ενώ απειλητικά μηνύματα του τύπου «Ο Κιόσε σε παρακολουθεί» στέλνονταν σε αντικυβερνητικούς δημοσιογράφους.

Τώρα βέβαια ο Κιόσε αναπαύεται (το άγαλμά του, γιατί ο πραγματικός είχε ενταφιαστεί στη Βουλγαρία) στις αποθήκες ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου. Ο εκλεγμένος με τη στήριξη του Ζάεφ (υπερ)δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σικέγκοφ δήλωσε πως στη θέση του ανδριάντα, που είχε στηθεί παράνομα, θα φυτέψει ένα «δέντρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στο οποίο θα τοποθετηθεί πλακέτα με χαραγμένο το άρθρο 10 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορά το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Ταυτόχρονα κάλεσε τους «δωρητές», μια οργάνωση-φάντασμα με την επωνυμία «Αιγαιάτες της Σκοπιάς-Αχλάδας-Παπαδιάς», χωριών της Φλώρινας, αν επιθυμούν να τον παραλάβουν.

Με τους εθνικιστές του VMRO να θρηνούν τον «δεύτερο θάνατο» του «χασάπη» Κιόσε, η συζήτηση για το ποιος από τους δεκάδες ανδριάντες, τις ρωμαϊκές αψίδες, τις πολεμικές τριήρεις που έχει φυτέψει ο Γκρούεφσκι, στο κέντρο της πόλης και στην κοίτη του Βαρδάρη, προκαλώντας οικιστική ασφυξία, έχει σειρά, έχει αρχίσει να φουντώνει.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος για το τι θα πράξει η δημοτική αρχή για τα άλλα μνημεία του εξαρχαϊστικού σχεδίου «Σκόπια 2014» που είναι αυθαίρετα, απάντησε πως «όταν οι νομικές συνθήκες ωριμάσουν, η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εγκαίρως», δήλωσε ο δήμαρχος Σκοπίων.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των Σκοπίων Nezavisen Vesnik, ο καθηγητής Μίροσλαβ Γκρτσεφ, επικεφαλής της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον Ζάεφ για την εξέταση των συνεπειών του σχεδίου «Σκόπια 2014», είπε ότι για τα εν λόγω μνημεία η επιτροπή έχει ήδη παραδώσει τις εκθέσεις της στην κυβέρνηση και στους άλλους αρμόδιους φορείς. «Αναμένω ότι τα μνημεία του Αλέξανδρου και του Φίλιππου, που μας έκαναν την μεγαλύτερη πολιτική και πολιτιστική ζημιά, θα ακολουθήσουν τη μοίρα του Κιόσε», είπε και πρόσθεσε πως σε όλες τις περιπτώσεις μνημείων, η επιτροπή της οποίας προΐσταται έχει διαπιστώσει παραβιάσεις της νομοθεσίας και εισηγείται την απομάκρυνσή τους. Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η επιτροπή έχει συμβουλευτικό και εισηγητικό ρόλο, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή