Formula ΑΕΙ στη Φλώρινα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με αεροπλάνα και βαπόρια» και με μονοθέσια αγωνιστικά αυτοκίνητα οκτώ ομάδες φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας θα βρίσκονται σήμερα στην Πανελλήνια Συγκέντρωση Αγωνιστικών Ομάδων μονοκινητήριων κατασκευών στην πόλη της Φλώρινας. Πέντε μονοθέσια αυτοκίνητα τύπου φόρμουλα, μία μοτοσικλέτα, ένα πλεούμενο και ένα αεροπλάνο, όλα πρωτότυπα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από δημιουργικές φοιτητικές ομάδες εκτίθενται σήμερα και αύριο στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Είναι κάτι σαν το… all star game των ελληνικών πειραματικών φοιτητικών ομάδων, που για πρώτη φορά βρίσκονται όλες μαζί για να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης είχε η εταιρεία B&T Composites, η οποία εδρεύει στη Φλώρινα και κατασκευάζει προϊόντα από ανθρακονήματα. Η B&T Composites είναι χορηγός των φοιτητικών ομάδων, κατασκευάζοντας μέρη των πρωτοτύπων από ανθρακονήματα, εξασφαλίζοντας αντοχή με ελάχιστο βάρος.

Formula ΑΕΙ στη Φλώρινα-1

Στη Φλώρινα βρίσκονται οι εξής ομάδες: ΑRT από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το μονοθέσιο φορμουλάκι «ART18». Κένταυρος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το μονοθέσιο «Θηρέας». ARISTURTLE από το ΑΠΘ, με το μονοθέσιο «EVE». ASAT, επίσης από το ΑΠΘ, με το αεροπλάνο «Νεφέλη». Ωκεανός, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το σκάφος «Heavy weight». UoP από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το μονοθέσιο «UoP5Evo». TYΦΟΟΝ από το Πανεπιστήμιο Κοζάνης, με τη μοτοσικλέτα «Χίμαιρα». TEIWM από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με το μονοθέσιο «Δαίδαλος».

«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να κατασκευάζουμε και ένα καλύτερο μονοθέσιο αυτοκίνητο, στο οποίο δίνουμε όνομα Κενταύρου. Το περασμένο καλοκαίρι στους αγώνες στην Τσεχία καταλάβαμε τη 13η θέση μεταξύ 50 ομάδων περίπου», είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Αργέντος, από την ομάδα των Κενταύρων. «Ανταποκριθήκαμε με χαρά στην πρόσκληση γιατί θεωρούμε πως αξίζει να προβληθεί η δουλειά που κάνουμε, να εμπνεύσουμε κι άλλα παιδιά», λέει στην «Κ»

ο κ. Αργέντος.

Εδώ και δύο χρόνια η ομάδα Ωκεανός της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων του ΕΜΠ συμμετέχει στους διαγωνισμούς Hydrocontest. «Εχουμε δημιουργήσει δύο τηλεκατευθυνόμενα ηλεκτρικά σκάφη, μήκους 3,3 μέτρων το καθένα, ένα που προσομοιάζει σε σκάφος αναψυχής και με βάρος 13 κιλών μεταφέρει φορτίο 20 κιλών. Και ένα που προσομοιάζει σε εμπορικό, το οποίο με βάρος 33 κιλών μεταφέρει φορτίο 200 κιλών», λέει στην «Κ» η Κωνσταντίνα Φουντούλη. «Στόχος μας είναι ο καινοτόμος υδροδυναμικός σχεδιασμός και η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία. Στον διαγωνισμό του 2017 πήραμε την 4η και 13 θέση αντίστοιχα, μεταξύ 28 συμμετεχόντων», συμπληρώνει η κ. Φουντούλη.

Formula ΑΕΙ στη Φλώρινα-2

Η ομάδα ASAT (ΑΠΘ) κατασκεύασε πύραυλο και αεροσκάφος μεταφοράς, ενώ η ομάδα Ωκεανός (ΕΜΠ) σκάφη με καινοτόμο υδροδυναμική.

Formula ΑΕΙ στη Φλώρινα-3

Η υπερελαφριά «Νεφέλη»

«Με την υπερελαφριά “Νεφέλη”, ένα αεροπλάνο μεταφοράς φορτίου, μήκους 3,1 μέτρων πήραμε μέρος στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό Air Cargo Challenge στο Ζάγκρεμπ, τον Αύγουστο, όπου και καταλάβαμε τη 12η θέση μεταξύ 36 ομάδων», μας λέει ο Χρήστος Μπλιάμης από την ομάδα Διαστημικής και Αεροναυτικής (ASAT) του ΑΠΘ. Η ομάδα προχώρησε και στην κατασκευή νανοδορυφόρου και πυραύλου.

«Είναι χαρά μας να στηρίζουμε τη δημιουργικότητα των φοιτητών. Παρότι στη Φλώρινα, στην άκρη της χώρας, μπορούμε να είμαστε στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων», μας λέει η κ. Θωμαή Τιριακίδου από την B&T Composites.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή