Το ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα επηρέασε και τα εταιρικά

Το ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα επηρέασε και τα εταιρικά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση του επενδυτικού ρίσκου (country risk) της Ελλάδας, που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του 7ετούς ομολόγου στις 9 Φεβρουαρίου 2018, επηρέασε αρνητικά και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν εκδώσει διεθνείς ή εγχώριες ομολογίες στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η μείωση της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης των εταιρικών ομολόγων και των αντίστοιχων κρατικών με ίδιας διάρκειας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη ακόμη και σε επιχειρήσεις που τα έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πολύχρονη κρίση, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητάς τους εξαρτάται από τις πωλήσεις των θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα της «Κ», η χθεσινή απόδοση του ομολογιακού της Τέρνα Ενεργειακής βρέθηκε στο 3,07% με το αντίστοιχο κρατικό 5ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,34%. Το ομόλογο του Μυτιληναίου είχε χθες απόδοση 2,87% έναντι 3,34% του αντίστοιχου κρατικού, ενώ στην κατηγορία των διεθνών ομολόγων η απόδοση για τη Motor Oil διαπραγματεύθηκε χθες στο 2,3% από 1,65% που ήταν η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου.

Η εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ταυτόχρονα και τα εγχώρια εταιρικά ομόλογα δείχνουν αξιόλογη πτώση των αποδόσεων από την αρχή του έτους, δηλαδή προσφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους ομολογιούχους. Για παράδειγμα, η πτώση της απόδοσης του Μυτιληναίου από την αρχή του έτους φθάνει το 6,21%, για την απόδοση του ΟΠΑΠ η πτώση φθάνει το 4,52%, για την Τέρνα Ενεργειακή η πτώση προσεγγίζει το 16%. Για το διεθνές εταιρικό ομόλογο του Τιτάνα η πτώση ανέρχεται στο -4,98%, για τα Ελληνικά Πετρέλαια φθάνει το 43,12% και η Motor Oil έχει πτώση 1,29% της απόδοσης του ομολόγου από το ξεκίνημα του 2018.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Ηδη και τη φετινή χρονιά περισσότερες από 10 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων με στόχο τα κεφάλαια να διατεθούν είτε στη μείωση του συνολικού δανεισμού είτε σε νέες επενδύσεις.

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, τα δύο εταιρικά ομόλογα του Τιτάνα που λήγουν το 2019 και το 2021 έχουν αντίστοιχα σήμερα απόδοση 1,37% και 1,72% έναντι 3% στο τέλος του 2016.

Καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα εταιρικά ομόλογα του ΟΤΕ, με το πιο σύντομο στη λήξη (2018) να έχει απόδοση 0,969 από 2,30% στο τέλος του 2016. Τα κέρδη που καταγράφουν οι επενδυτές στα εταιρικά ομόλογα (οι τιμές των ομολόγων ενισχύονται όταν οι αποδόσεις τους υποχωρούν) αποτελούν καλή εξέλιξη για την προσπάθεια των εισηγμένων να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή