Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/02/18)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργασία Πειραιώς με GFCC

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, που αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προτίθεται να αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους εταίρο, τον διεθνή οργανισμό GFCC. Για τις πρωτοβουλίες αυτές θα μιλήσει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το GFCC, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών (1-4 Μαρτίου). Ο κ. Μεγάλου, ήδη μέλος, ως distinguished fellow, του GFCC, προώθησε τη συμμετοχή ως μέλους της Τράπεζας Πειραιώς στον διεθνή αυτό οργανισμό με στόχο να παίξει η τράπεζα ενεργό και κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η συνεργασία με τον GFCC δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία, βέλτιστες πρακτικές και τις πλέον σύγχρονες ιδέες που αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε οι πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνει να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, με αιχμή την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Νέος επικεφαλής στον όμιλο Olympia

Nέος επικεφαλής του ομίλου Olympia ανέλαβε ο Ρόμπι Μπουρλάς. Ο κ. Μπουρλάς αναλαμβάνει τα ηνία του ομίλου Olympia, στο πλαίσιο απόκτησης από τον όμιλο σύγχρονων χαρακτηριστικών εταιρικής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στόχος των μετόχων του ομίλου Olympia είναι να διαχωρίσουν τον ρόλο των μετόχων και των διοικητικών στελεχών. Η αρχή έγινε με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μια θέση που κατείχε ο μέτοχος του ομίλου, Κώστας Καραφωτάκης. Ο τελευταίος παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και σύμβουλος με βασική ευθύνη τη στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης του ομίλου. Ο κ. Μπουρλάς προέρχεται από τον όμιλο Olympia και στο παρελθόν έχει διατελέσει σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Η τοποθέτησή του γίνεται στο πλαίσιο μεταμόρφωσης του ομίλου Olympia, σε έναν πολυεθνικό οργανισμό, με σύγχρονους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης όπου το διοικητικό συμβούλιο καθίσταται το κύριο όργανο αποφάσεων που θα διασφαλίσει την επιτυχημένη πορεία του ομίλου στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται η διεύθυνση της διοίκησης του ομίλου, με την τοποθέτηση σ’ αυτήν στελεχών με εμπειρία από την ελληνική και διεθνή αγορά.

Θα ήταν μια σανίδα σωτηρίας…

Χωρίς τα κέρδη που αποκόμισαν από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI θα κλείσουν ισολογισμούς για τη χρήση του 2017 οι τράπεζες.

Η πρόθεσή τους να εγγράψουν τα κέρδη στην προηγούμενη οικονομική χρήση προσέκρουσε στην άρνηση του SSM, που, έπειτα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, απεφάνθη ότι η ανταλλαγή συνιστά τροποποίηση όρων (modification) και όχι πώληση, που σου επιτρέπει να αφαιρέσεις αυτό το asset από τον ισολογισμό σου (derecognition).

Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της διαμόρφωσης των τελικών αποτελεσμάτων και, κυρίως, της πιθανότητας κάποιες τράπεζες να εγγράψουν ζημίες για το 2017. Μια τέτοια προοπτική ενεργοποιεί την κρατική βοήθεια και την έκδοση μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη και αν πρόκειται για μικρή αύξηση της κρατικής συμμετοχής, καμία τράπεζα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, κυρίως για λόγους εντυπώσεων. Τα κέρδη από την ανταλλαγή ομολόγων εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 40-70 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα, και η πιθανότητα να εγγραφούν ως κέρδη θα ήταν σανίδα σωτηρίας για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2017.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ

Στη Βουλή αναμένεται να έλθει προς συζήτηση και ψήφιση αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την τροποποίηση του νόμου 3190/1955 περί εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Ο νόμος, όπως φανερώνει και ο αριθμός του, μετρά 63 χρόνια ζωής, όμως έπρεπε φαίνεται να συμπεριληφθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο και να συμβαδίζει με τις ανάγκες των σημερινών επιχειρήσεων. Ακόμη πιο παλιός είναι ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών, ο 2190/1920, ο εκσυγχρονισμός του οποίου έχει επίσης υπαχθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Πρόκειται για νόμο ο οποίος έχει υποστεί πολλές και αποσπασματικές τροποποιήσεις μέσα σε αυτά τα 98 χρόνια από τη θέσπισή του, παρά το γεγονός ότι διέπει τη λειτουργία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή