Οι τράπεζες επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων

Οι τράπεζες επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με μεγάλες οφειλές. Στόχος είναι να μειώσουν φέτος αυτό το τμήμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους κατά 2 δισ. ευρώ. Πέρυσι μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα χρέη 75 επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην κοινή πλατφόρμα του NPL forum, δηλαδή της διατραπεζικής συνεργασίας για τη διαχείριση των εταιρειών με οφειλές σε περισσότερες από δύο τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τη λίστα των 75 επιχειρήσεων, το 30% περίπου αυτών έχει εκκαθαριστεί ή μεταβιβαστεί σε νέους μετόχους. Μεταξύ αυτών είναι η «Μαρινόπουλος», η Mamidoil, η Χιουντάι, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος. Αλλοι, όπως η «Μπουτάρης» και η ΜΕΒΓΑΛ, έχουν προχωρήσει σε σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ σε εξέλιξη είναι ανάλογη διαδικασία για το Notos Com, τον Καλλιμάνη (επιδιώκεται η ένταξή τους στην πλατφόρμα της Pillarstone) ή τη Euromedica, της οποίας μέρος των δανείων πωλήθηκε στο fund Farallon.

Από τη λίστα των 75 επιχειρήσεων κάποιες έχουν κλείσει, ενώ για κάποιες άλλες αναμένεται το οριστικό τράβηγμα της πρίζας, το οποίο θα συνοδευθεί με τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους ή την ένταξή τους σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με στόχο τη μεταπώλησή τους, απαλλαγμένων από τα χρέη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι μισές περίπου από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των 75 που έχουν ενταχθεί στην κοινή διατραπεζική πλατφόρμα, εκτιμάται ότι μπορούν να διασωθούν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός (άνω των 30) θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ή ρευστοποίησης. Ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων των μετόχων αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των οφειλών που αφήνουν πίσω τους αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι η πτώχευση δεν συνεπάγεται άφεση αμαρτιών για τους επιχειρηματίες που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια τις εγκατέλειψαν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων Λεμονή (Καλογήρου), Glou, Χιουντάι Ελλάς, Ατλάντικ, Βαρδή (Πεντελικό), Λυμπέρη, Ιμάκο, Moda Bagno, ΔΟΛ, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταβιβάστηκαν, αλλά οι τράπεζες προχωρούν στην εκποίηση προσωπικής περιουσίας των πρώην μετόχων τους. Σημειώνεται ότι σε όλες τις συμφωνίες ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων (κυρίως μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων), οι εγγυητές-φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά (ενσωματώνεται στη συμφωνία συγκεκριμένος όρος) ότι δεν έχουν αποκρύψει αλλά ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα πέντε χρόνια (από τη συμφωνία) και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα δέκα χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (π.χ., καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα, κ.λπ.) στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους. Οπως σημειώνει η ΤτΕ, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μεγάλων και μικρομεσαίων (38,9%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (66,5%). Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (77,9%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (56,4%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (69%), της μεταποίησης (46,5%) και των κατασκευών (52,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (4,9%), της δημόσιας διοίκησης (0,7%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή