O Βάιντμαν δεν είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία της ΕΚΤ

O Βάιντμαν δεν είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία της ΕΚΤ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσο πλησιάζει η λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι, τον Οκτώβριο του 2019. Πλέον αρχίζει να ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά το όνομα του Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως πιθανού διαδόχου του ιταλικής καταγωγής Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη. Ξέρουμε ήδη τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, πολλοί πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει Γερμανός την προεδρία της ΕΚΤ. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να έχουμε νότιο αντιπρόεδρο και βόρειο πρόεδρο. Το Βερολίνο, μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση του επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι ουδέποτε Γερμανός ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ.

Οι κυβερνήσεις των «19» θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για να καταφέρουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους σε ένα σκληρό παιχνίδι πολιτικών και οικονομικών ανταλλαγμάτων. Αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα λαμβάνονται ανάλογα με τις ισορροπίες που επιδιώκει να διατηρήσει κάθε κράτος-μέλος με τους εταίρους του όχι μόνον στη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νέοι επικεφαλής, όμως, θα πρέπει να επιλεγούν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φημολογείται ότι θα ήθελε ένας συμπατριώτης του να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν λήξει η πενταετής θητεία του ως επικεφαλής της Κομισιόν, το 2019. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, η Γερμανία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της, επισημαίνει η Handelsblatt Global.

Αν το Παρίσι συμφωνήσει ν’ αναλάβει ο κ. Βάιντμαν την προεδρία της ΕΚΤ, τότε πιθανόν θα ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθεί η επιθυμία του κ. Μακρόν και να βρεθεί ένας Γάλλος στην κορυφή της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες, ούτως ή άλλως, υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί σε θέσεις-κλειδιά. Είναι ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Βέλε, και η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ. Ο Μάρτιν Σελμάιρ, επίσης Γερμανός, θα αναλάβει ανάλογα καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι επενδυτές, πάντως, αντέδρασαν αρνητικά όταν άρχισε να γίνεται γνωστό ότι κ. Βάιντμαν μπορεί να είναι ο πιθανότερος διάδοχος του κ. Ντράγκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ο κ. Βάιντμαν δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, παρά την εγνωσμένη αποτελεσματικότητά τους. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πριν από επτά χρόνια, ανάλογη κριτική είχε ασκήσει ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος εκείνη την περίοδο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, καταδικάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που είχαν πληγεί από την κρίση δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτό λέγεται ότι του κόστισε τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΚΤ έναν χρόνο μετά, διότι προκάλεσε τη μήνιν διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ιταλικό «όχι» για τον Γερμανό τραπεζίτη

Παρότι ο Γενς Βάιντμαν εμφανίζεται ως υποψήφιος να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τον Μάριο Ντράγκι, οι απόψεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης διίστανται. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας θα μεταπηδήσει στην προεδρία ΕΚΤ. «Η Ιταλία θα ήθελε να συνεχιστεί η νομισματική πολιτική που αποδείχθηκε πως έσωσε το ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος στο κανάλι La7. Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να ήμαστε πάντοτε ευγνώμονες στον Μάριο Ντράγκι, διότι είχε το πολιτικό θάρρος να λάβει αποφάσεις που έσωσαν το ευρώ». Αυτή η άποψη του κ. Παντοάν κινείται σε διαμετρικά αντίθετη απόσταση από την άποψη του τέως Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων πλήττονται οι αποταμιεύσεις των Γερμανών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πάντως, διέψευσαν την Πέμπτη δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, που έγραφε ότι στηρίζουν τον κ. Βάιντμαν ως διάδοχο του κ. Ντράγκι. «Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στο πρακτορείο Reuters. Πριν από λίγες μέρες, η Die Zeit είχε γράψει ότι το SPD εξουσιοδότησε την κ. Μέρκελ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα κ. Βάιντμαν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή