Ανυπεράσπιστα ζώα και… κτήνη στην ελληνική ζούγκλα

Ανυπεράσπιστα ζώα και… κτήνη στην ελληνική ζούγκλα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρίκη προκάλεσαν οι εικόνες με τα επτά κουταβάκια εκτελεσμένα με κυνηγετικό όπλο, στην Κλείσοβα Μεσολογγίου. Ο ένοχος, ο οποίος αντιμετωπίζει ενδεχόμενο επιβολής προστίμου έως 210.000 ευρώ, δεν βρέθηκε. Η αστυνομία ανακοινώνει πως ερευνά, αν και το πέπλο σιωπής και συγκάλυψης στις περιπτώσεις θανάτωσης ζώων είναι συχνά αδιαπέραστο. Πριν από μερικές ημέρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ με τριετή αναστολή σε 46χρονο, ο οποίος σκότωσε με πυροβόλο όπλο σκυλί στο Μαχαιράδο Ζακύνθου. Τον εκτελεστή κατήγγειλε γείτονάς του που άκουσε τον πυροβολισμό. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για στιγμιότυπα μιας διαδεδομένης κτηνωδίας ανθρώπων κατά ανυπεράσπιστων ζώων.

Οι αριθμοί

Οι καταγγελίες διαρκώς αυξάνονται. Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2017 η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε περίπου 1.900 καταγγελίες, ενώ σχηματίστηκαν 938 δικογραφίες, συνελήφθησαν 157 δράστες και επιβλήθηκαν 700 διοικητικά πρόστιμα. Το 2014 είχαν υποβληθεί 809 καταγγελίες, σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες και συνελήφθησαν 143 άτομα. Το 2015 οι καταγγελίες είχαν ήδη ανεβεί στις 1.307, οι συλλήψεις έφτασαν τις 219 και οι δικογραφίες τις 1.135.

«Οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν πρόκειται για αποτέλεσμα της όντως αυξημένης ευαισθητοποίησης των πολιτών ή εάν συμβαίνουν πιο συχνά περιστατικά κακοποίησης ζώων. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας, το οποίο αναμφίβολα οξύνεται στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης», λέει στην «Κ» η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ).

«Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των φιλόζωων. Είναι κοινωνικό πρόβλημα. Πολύ περισσότερο, καθώς έχει αποδειχθεί πως εκείνοι που κακοποιούν ζώα είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι και για βία κατά ανθρώπων. Υπάρχουν ειδικά σεμινάρια αστυνομιών του εξωτερικού, τα οποία, μέσω περιστατικών κακοποίησης ζώων, ανιχνεύουν το τι γίνεται μέσα στην οικογένεια», τονίζει η κ. Μολφέση. Προ μηνών μάλιστα, με συμβολή της ΠΦΟ πραγματοποιήθηκε σεμινάριο εκπαίδευσης 200 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Στην Ελλάδα, όπως προβλέπει νόμος του 2012, ο βασανισμός, η κακοποίηση, η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και βεβαίως η θανάτωσή του τιμωρούνται με χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ (για κάθε ένα ζώο) και με φυλάκιση, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταγγέλλεται κάθε παρόμοιο περιστατικό. Η καταγγελία πρέπει να γίνεται στο αστυνομικό τμήμα και να είναι όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη για να διευκολύνεται η ΕΛ.ΑΣ. στο έργο της. Καλό είναι ο πολίτης να κρατά αριθμό πρωτοκόλλου για να μπορεί να ελέγχει την πορεία της και να ενημερώνει και φιλοζωικές οργανώσεις για να συμβάλουν στην προώθηση της υπόθεσης», σημειώνει η κ. Μολφέση.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων ως αδικημάτων που πρέπει να τιμωρούνται, οι φιλοζωικές οργανώσεις σημειώνουν πως ακόμα υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα μικρό μέρος των αγριάνθρωπων να φτάνουν στο εδώλιο.

«Υπήρχαν περιπτώσεις που ζώα πέθαναν επειδή δεν έγινε κατανοητή η επείγουσα αναγκαιότητα να διαταχθεί από τον εισαγγελέα η κατάσχεσή τους. Ή γιατί δόθηκε η εντολή τόσο καθυστερημένα, που το κακό είχε γίνει. Χρειάζεται εκπαίδευση σε αυτό το ζήτημα και των δικαστικών λειτουργών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οργανώσαμε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες ανώτεροι εισαγγελείς από τις ΗΠΑ μίλησαν στους Ελληνες συναδέλφους τους για την ειδική σημασία της κακοποίησης ζώων», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΠΦΟ. Σήμερα υπάρχει στην Αττική εισαγγελέας υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων. «Δεν αρκεί ένας δικαστικός λειτουργός να δέχεται δύο ώρες Τρίτη και Πέμπτη. Απαιτείται ευρύτερη γνώση», συμπληρώνει.

Η… έκπτωση

Το κρίσιμο θέμα είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων από την πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις η κίνηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Τσιρώνη να προχωρήσει σε… έκπτωση κατά 50% των προστίμων εάν πληρωθούν άμεσα. Το πρόστιμο για τον βασανισμό ενός ζώου δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με το παράνομο παρκάρισμα, σχολίασαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων. Το πιο σημαντικό είναι να ξεπεραστεί η αντίληψη πως η κακοποίηση των ζώων δεν πειράζει πολύ, ακριβώς επειδή είναι ζώα. Γιατί όπως λέει η Ελάιζα, η πρωταγωνίστρια στην ταινία «Η μορφή του νερού», «εάν δεν αντιδράσουμε, δεν θα είμαστε εμείς άνθρωποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή