Το παρασκήνιο με τα «τρομο-ταξίδια»

Το παρασκήνιο με τα «τρομο-ταξίδια»

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 14 Φεβρουαρίου η αστυνομία του Λίβερπουλ συνέλαβε τον Βρετανό Αϊνταν Τζέιμς για τρομοκρατία. Ο 27χρονος ακινητοποιήθηκε από πάνοπλους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ επέστρεφε από το Αμμάν της Ιορδανίας. Εκτοτε παραμένει κρατούμενος, καθώς κατηγορείται ότι προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση και ότι κατά την απουσία του από τη Μ. Βρετανία επισκέφθηκε «κέντρο» εκπαίδευσης τρομοκρατών. Τι είχε προηγηθεί; Ο 27χρονος έφυγε από τη χώρα του την 26η Αυγούστου με προορισμό το Ιράκ και στη συνέχεια τη Βόρεια Συρία. Εντάχθηκε στις τάξεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (ΥPG) και πήρε μέρος στις ένοπλες συγκρούσεις με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Ροζάβα (δυτικό Κουρδιστάν).

Δύο συλλήψεις

Η σύλληψη του Βρετανού έγινε δυνάμει ευρωπαϊκής οδηγίας (2017/541) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2017 και χαρακτηρίζει «προπαρασκευή τρομοκρατικής ενέργειας» τα ταξίδια στις εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ.

Στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των «ξένων μαχητών», των Ευρωπαίων που ταξίδευαν στο αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., ωστόσο, την εφαρμόζουν και στις περιπτώσεις εκείνων που επέλεξαν να μετάσχουν στο «πιο ενδιαφέρον κοινωνικό και πολιτικό πείραμα των καιρών», όπως το χαρακτηρίζουν οι πρωταγωνιστές του: τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων για την απελευθέρωση του Κομπάνι και της Ράκα από τους μαχητές του Ι.K.

Ο Αϊνταν Τζέιμς ήταν ο δεύτερος Βρετανός που σε διάστημα μιας εβδομάδας συνελήφθη από την αστυνομία της χώρας του για συμμετοχή στις ένοπλες συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή, στο πλευρό των κουρδικών ΥPG.

Τον Μάρτιο του 2017, σχεδόν ταυτόχρονα με την ψήφιση της αντιτρομοκρατικής οδηγίας, μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην αναρχική εφημερίδα «Απατρις» έκανε γνωστή την παρουσία αντιεξουσιαστών από την Ελλάδα στη βόρεια Συρία. Σε αυτήν, Ελληνας αναρχικός χαρακτήριζε τη Ροζάβα «έδαφος για τους αναρχικούς» και δήλωνε ανοικτά ότι η παρουσία τους εκεί τους έδινε τη δυνατότητα «να εκπαιδευτούν στον ανταρτοπόλεμο και στον συμβατικό πόλεμο για τους δικούς τους ξεχωριστούς αγώνες όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους». Τους μήνες που ακολούθησαν, νέα στοιχεία για την παρουσία Ελλήνων αναρχικών στη Συρία ήρθαν στο φως. Τον Οκτώβριο δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο φωτογραφία στην οποία φαινόταν γραμμένο σε τοίχο στη Ράκα το σύνθημα «Ρουβίκωνας 2017» και τον Ιανουάριο του 2018 αναρτήθηκε κείμενο με το οποίο η αναρχική ομάδα ανακοίνωνε ότι ένα μέλος της είχε μόλις επιστρέψει από τα πεδία των μαχών. «Η επιλογή του συντρόφου μας δεν μπορούσε παρά να βρει τον σεβασμό και τη στήριξη από τον Ρουβίκωνα».

Στο πλευρό των Κούρδων πολέμησαν συνολικά 5-6 Ελληνες αναρχικοί, γνωστοί από τη συμμετοχή τους σε «συλλογικότητες» των Εξαρχείων. Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στη Μ. Ανατολή προ διετίας και αυτό το διάστημα πραγματοποίησαν συχνά «πήγαινε-έλα» μεταξύ Ελλάδας και του συριακού Κουρδιστάν. Ο ένας απ’ αυτούς επέστρεψε από τη Ροζάβα τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι, ενώ επεισοδιακή ήταν η επιστροφή ενός ακόμη, καθώς εν πτήσει από την Ιορδανία προς την Αθήνα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας υποχρεώνοντας τον κυβερνήτη του αεροσκάφους να επιστρέψει στο Αμμάν για να τον αποβιβάσει.

Η ενσωμάτωση της νέας αντιτρομοκρατικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η απόφαση για τη συγκρότηση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αναλάβει να καταρτίσει το σχετικό σχέδιο νόμου υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή μόλις την 27η Δεκεμβρίου 2017. Συμμετέχουν ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί όπως επίσης στελέχη και σύμβουλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2017, ωστόσο ανεστάλη ύστερα από αντιρρήσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν (κατά τη διαβούλευση) για ορισμένες παραμέτρους της οδηγίας, όπως το άρθρο 5 που αναφέρεται στην ποινικοποίηση της εξύμνησης τρομοκρατικών ενεργειών. «Η έναρξη της διαβούλευσης συνέπεσε με την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου και τα δηλητηριώδη σχόλια που έγιναν από ορισμένους στο Διαδίκτυο. Διατυπώθηκε η άποψη ότι η ποινικοποίησή τους θα συνιστούσε λογοκρισία και η διαδικασία πάγωσε υπό τον φόβο αντιδράσεων», δήλωσε στην «Κ» κρατικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

Εως τα τέλη Μαΐου

Οπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο της το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2018. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν ότι η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη, ενώ όπως αναφέρεται σε έγγραφα του Ευρωκοινοβουλίου όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να την έχουν ενσωματώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στην τελική μορφή της η οδηγία δημοσιεύθηκε την 31η Μαρτίου 2017 στην εφημερίδα της Ε.Ε. και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα ταξίδια στις εμπόλεμες ζώνες, όπως και η εξύμνηση τρομοκρατικών ενεργειών, συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας και τιμωρούνται σύμφωνα με τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Η απολογία του 27χρονου Βρετανού Αϊνταν Τζέιμς είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου. Αρνείται τις κατηγορίες, με το επιχείρημα ότι μαχόταν στην ίδια πλευρά με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή