Οι «καυτοί» φάκελοι της Δικαιοσύνης

Οι «καυτοί» φάκελοι της Δικαιοσύνης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο υποθέσεις που παραπέμπουν σε προσεγγίσεις για «οικονομικό πάρτι» τα χρόνια της ευημερίας, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είναι έτοιμες να καταλήξουν σε διώξεις που θα προκαλέσουν –και πάλι– πολιτικές αναταράξεις. Η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς Μαριάννα Ψαρουδάκη και Γαληνός Μπρης σηκώνουν το βάρος των σχετικών ερευνών και, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, σύντομα διώξεις που θα αξιοποιηθούν πολιτικά θα ασκηθούν για σειρά υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων.

Ηδη, σύμφωνα με πήγες, ο φάκελος με τα δάνεια των κομμάτων, του οποίου η διερεύνηση είχε ξεκινήσει το 2011, όταν επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων ήταν ο Γρηγόριος Πεπόνης, μελετάται από καιρό εκ νέου. Για τα δάνεια των κομμάτων είχε ψηφιστεί νόμος επί κυβερνήσεως Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τον οποίο τα τραπεζικά στελέχη «απαλλάσσονταν» τυχόν ποινικών ευθυνών, με αποτέλεσμα η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής να απολέσει το ποινικό της ενδιαφέρον.

Ομως στη συνέχεια είχε υποστηριχθεί η άποψη ότι η εν λόγω ρύθμιση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών μπορεί να παρακαμφθεί και να κινηθούν διώξεις για τα δάνεια αυτά. Τη θέση είχε υποστηρίξει δημόσια και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς, έτσι κι αλλιώς, ερευνούσαν τυχόν ευθύνες των αρμοδίων για τα κομματικά ταμεία κομματικών στελεχών.

Εκτός όμως από τα κομματικά δάνεια, υποθέσεις όπως εκείνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν, κυρίως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, υποθέσεις που αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα, άλλες που σχετίζονται με πάσης φύσεως συμβάσεις και δημόσια έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ερευνών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η έρευνα που διενεργείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη εξέλιξη και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί εκτιμάται ως σημαντικό. Η εν λόγω έρευνα, όπως και πολλές άλλες, έχει ξεκινήσει από τριετίας και πλέον, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ήταν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις υποθέσεις με τα εξοπλιστικά, τα περισσότερα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο Εθνικής Αμυνας, εισαγγελείς Διαφθοράς και ανακριτές είναι σε ετοιμότητα, και πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα κινηθούν οι σχετικές δικογραφίες με ποινικές διώξεις.

Γενικευμένη έρευνα

Η περίπτωση, άλλωστε, του κ. Παπαντωνίου, για τον οποίο η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα διενεργεί γενικευμένη έρευνα –σε εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν ή έκλεισαν επί των ημερών του (φρεγάτες και άρματα Λέοπαρντ), σε ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της οικογενείας του, αλλά και σε λογαριασμούς–, είναι ενδεικτική των υποθέσεων που θα «σκάσουν» το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι ξεχασμένες «φούσκες» του Χρηματιστηρίου –επίκειται δικαστική απόφαση την προσεχή εβδομάδα– συμπληρώνουν το παζλ εκείνων των υποθέσεων που θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα των επόμενων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή