Η ολική επαναφορά ενός πρώην πρωθυπουργού

Η ολική επαναφορά ενός πρώην πρωθυπουργού

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βράδυ του Σεπτεμβρίου 2014, ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στην ταβέρνα «Βασίλης» της Κηφισιάς στο κέντρο μιας μικρής ομήγυρης. Παρήγγειλε μόνο μια ελληνική σαλάτα, αλλά δεν την άγγιξε σχεδόν καθόλου. Ηταν προβληματισμένος και αποκάλυψε ότι κοιμάται ελάχιστα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς έλαβε δύο κλήσεις και μίλησε για κάμποση ώρα στα γαλλικά. Μία σειρά από θέματα που αφορούσαν την τρέχουσα αξιολόγηση βρίσκονταν σε εξέλιξη. Φύσει αισιόδοξος, θεωρούσε πρώτον, ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα κατόρθωναν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από μια συμφωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη και δεύτερον, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα παρασυρθεί από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την αδυναμία εκλογής του κ. Στ. Δήμα, ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του υιοθέτησαν μια προεκλογική αφήγηση με θέμα τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. Παρά το γεγονός ότι η αφήγηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, οι πολίτες επιβράβευσαν τον εφαρμοσμένο αντιευρωπαϊσμό της κυβέρνησης με 61,31% στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Την επαύριον του δημοψηφίσματος, ο κ. Σαμαράς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. και –παρά την καθοριστική στήριξη στον κ. Μητσοτάκη– απομακρύνθηκε από την επικαιρότητα.

Στο 11ο συνέδριο

Ξαφνικά, στο 11ο συνέδριο της Ν.Δ. στις 17 Δεκεμβρίου 2017, αιφνιδίασε ευχάριστα τη βάση και τα στελέχη του κόμματος με μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε από παραταξιακή υπερηφάνεια, ιδεολογική συγκρότηση και συναισθηματική φόρτιση, η οποία συζητήθηκε ευρέως και ενόχλησε την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. έθεσε τόσο καθαρά τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και στην Αριστερά με όρους υπεράσπισης της πατρίδας και της Δημοκρατίας. Στις αρχές του 2018, η κυβερνητική στρατηγική για την επίλυση του Σκοπιανού, που θεωρήθηκε από πολλούς ως μια απόφαση σχεδιασμένη για να προκαλέσει την αυτονόμηση της πατριωτικής πτέρυγας της Ν.Δ. και τη συγκρότησή της σε ένα νέο κόμμα «μακεδονικής ακτινοβολίας», σκόνταψε επάνω στον κ. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός, ταυτισμένος όσο κανείς με το συγκεκριμένο εθνικό θέμα και σε σύμπλευση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, συμμετείχε στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, θέλοντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι η θέση της πατριωτικής Δεξιάς που αντιτάσσεται στη «χορηγία» του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στη Ν.Δ. Ελάχιστοι θεωρούν τυχαίο πως εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι ένας από τους «αόρατους μάρτυρες» για την υπόθεση Novartis θυμήθηκε μια ιστορία που είχε «ακούσει» για μια «τροχήλατη βαλίτσα» που εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγες ώρες αργότερα έσπευσε να καταθέσει τις αναμνήσεις του.

Σύμφωνα με μια εκδοχή συνομιλητών του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση ενέπλεξε τον πρώην πρωθυπουργό σε μια κατασκευασμένη υπόθεση με σκοπό να τον εξασθενήσει πολιτικά ως παράγοντα συνοχής της δεξιάς παράταξης και με αυτό τον τρόπο να διευκολύνει την αυτονόμηση της «πατριωτικής πτέρυγας» της Ν.Δ. Η συναισθηματική διέγερση του λαού από τη μεθοδευόμενη κορύφωση του Σκοπιανού θα μπορούσε να ωθήσει τμήμα της λαϊκής βάσης της Δεξιάς σε ένα νέο πατριωτικό κόμμα «Ελλήνων Μακεδόνων». Κέντρα ισχύος που επιθυμούν τη διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η πιο αποτελεσματική λύση για την ανατροπή της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων είναι η ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ., όπως έγινε το 2012, όταν με πρόσχημα το δεύτερο μνημόνιο ιδρύθηκαν οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αργότερα ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Η σκληρή κομματικοποίηση της υπόθεσης Novartis θεωρείται ότι ευνοεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο λόγω της πόλωσης και της μερικής αμνησίας για την οικονομική καχεξία που αναπόφευκτα προκαλεί, αλλά και γιατί ενεργοποιεί το ρήγμα της Ν.Δ. ανάμεσα στους «αριστερόφρονες καραμανλικούς» και στους υπόλοιπους νεοδημοκράτες. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Καραμανλή και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος αναδείχθηκε από τον κ. Σαμαρά, αλλά και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ως κεντρικό πρόσωπο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά πολιτικών μέσω διαδικασιών ξένων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Κατηγορητήριο

Ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του σε ευκαιρία για να αναδειχθεί στον πλέον σκληρό κατήγορο του κ. Τσίπρα. Κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού και όσων αναμείχθηκαν στην, όπως ανέφερε, «σταλινικής εμπνεύσεως σκευωρία» και περιέγραψε στη Βουλή το κατηγορητήριο που μπορεί να περιμένει στο μέλλον τον κ. Τσίπρα. Η ευθύνη, μεταξύ άλλων, για την απώλεια των κρατικών τοποθετήσεων στις τράπεζες είναι βαρύτατη. Ο κ. Τσίπρας, όπως φάνηκε από την ομιλία του, για πρώτη φορά διαισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να υποβληθεί ο ίδιος σε χειρισμούς ανάλογους με εκείνους που ο ίδιος προκρίνει σήμερα για τους αντιπάλους του. Αυτό, βεβαίως, αναμένεται να διπλασιάσει την ήδη υψηλή αποφασιστικότητά του για την… αποκάθαρση του δημοσίου βίου από κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς φέρεται πεπεισμένος ότι το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την «έξοδο Τσίπρα» και επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι ο πρωθυπουργός έχει τα δακτυλικά του αποτυπώματα σε αποφάσεις και μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς με σκοπό να διασπάσει την αντιπολίτευση, να ενσπείρει το φόβο στην κοινωνία και να επιταχύνει την εδραίωση ενός αριστερού παρακράτους ικανού να αυτοσυντηρείται και να αναπαράγεται στην εξουσία.

Το ρήγμα της Πειραιώς

Η στοχοποίηση των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου από τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο ερμηνεύεται από σημαντικό αριθμό στελεχών της Ν.Δ. ως μία ακόμα παραχώρηση του κ. Κ. Καραμανλή στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την παράταση του συμφώνου μη επίθεσης της Αριστεράς στον πυρήνα της πολιτικής της πενταετίας 2004-2009. Η ψυχρότητα των καραμανλικών βουλευτών απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό και στον νυν επίτροπο στην Ε.Ε. θα μπορούσε να παρασύρει κάποιους από αυτούς να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής τους, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το «ρήγμα της Πειραιώς». Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε δέκα λεπτά πριν από την ψηφοφορία, τα ξημερώματα της Πέμπτης, να μη συμμετάσχει σε αυτήν η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Ολα αυτά αθροίζουν πολιτικό όφελος για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, διαπιστώνοντας την προφανή έλλειψη ισχυρών αντανακλαστικών της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής για τη διερεύνηση και την καταγγελία τρεχουσών αμφιλεγόμενων υποθέσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στο 2018 θα επιταχύνει τον δοκιμασμένο μηχανισμό ανακύκλωσης παλαιών πολύκροτων σκανδάλων με στόχο να παγιδεύσει και τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή