Οι Ολυμπιακοί… ξεχειλίζουν

Οι Ολυμπιακοί… ξεχειλίζουν

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χώρο στο ολυμπιακό πρόγραμμα για τα νέα αγωνίσματα με τον περιορισμό των υπαρχόντων αθλημάτων σκοπεύει να δημιουργήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προκαλώντας αναστάτωση στις τάξεις των αθλητών και των ομοσπονδιών των παραδοσιακών σπορ.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, για να μην ξεφεύγουν τα έξοδα, οι απαιτήσεις σε υποδομές, ασφάλεια κ.λπ. αλλά και το ημερολογιακό πρόγραμμα των 17 ημερών (συν δύο για το ποδόσφαιρο), έχουν αριθμό-στόχο συμμετεχόντων αθλητών τις 10.500, βάσει του επίσημου Ολυμπιακού Χάρτη της ΔΟΕ.

Στο πρόγραμμα του Τόκιο 2020 προστέθηκαν πέντε αθλήματα (καράτε, μπέιζμπολ/σόφτμπολ, σκέιτμπορντ, αναρρίχηση, σέρφινγκ) χωρίς να αφαιρεθούν θέσεις αθλητών –ή ολόκληρα αγωνίσματα– από το κανονικό πρόγραμμα, φέρνοντας τον αναμενόμενο αριθμό συμμετεχόντων στους προσεχείς Ολυμπιακούς πάνω από τις 11.000.

Επίσης έχουν προστεθεί κάποια αγωνίσματα όπως οι μεικτές σκυταλοδρομίες ανδρών και γυναικών σε στίβο, κολύμβηση και τρίαθλο.

Η αναδόμηση του ολυμπιακού προγράμματος που αποφάσισε η ΔΟΕ για το Τόκιο περιλαμβάνει την περικοπή διάφορων αγωνισμάτων και θέσεων αθλητών, μεταξύ των οποίων και η τετράκωπος ελαφρών βαρών των ανδρών στην κωπηλασία, αγώνισμα όπου η Ελλάδα είχε συμμετοχή στον τελικό στο Ρίο το 2016. Για το Τόκιο χάνονται 24 αθλητές από την κωπηλασία, 30 από την ιστιοπλοΐα κι από τη σκοποβολή, 56 από την πάλη, 64 από την άρση βαρών και 105 από τον βασιλιά των ολυμπιακών αθλημάτων, τον στίβο. Η κολύμβηση θα χάσει 22 αθλητές και το πόλο 18, καθώς κάθε εθνική αποστολή θα απαρτίζεται από 11 και όχι 13 πολίστες.

Δεν αρκούν, όμως, αυτές οι περικοπές των 285 αθλητών στο σύνολο (με τις προσθήκες σε άλλα αγωνίσματα), αφού στο Ρίο έλαβε μέρος ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των 10.901 αθλητών στα κανονικά αθλήματα (όχι στα αθλήματα επίδειξης). Στους 10.616 αθλητές του Τόκιο στα 28 κανονικά αθλήματα προστίθενται και οι 474 των πρόσθετων αθλημάτων, άρα σχεδόν 11.100 εν συνόλω.

Ο μόνος τρόπος να περιοριστεί κάπως ο αριθμός όσων πάρουν μέρος στους Αγώνες σε 2,5 χρόνια είναι να εκπληρώσει την απειλή της η ΔΟΕ και να αποκλείσει εντελώς την πυγμαχία από το Τόκιο λόγω προβλημάτων διακυβέρνησης, στημένων αγώνων και ντοπαρίσματος. Η πυγμαχία προβλέπεται να φέρει 286 μποξέρ στην Ιαπωνία.

Ετσι για το Παρίσι το 2024 αναμένεται πλέον να επιβληθούν περισσότερες περικοπές, τόσο στα 28 κανονικά αθλήματα όσο και στα επιπλέον που θα επιλέξουν οι Γάλλοι διοργανωτές.

Οπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και νυν επικεφαλής της επιτροπής καθοδήγησης των Αγώνων, Τζον Κόουτς, «τη στιγμή αυτή έχουμε ξεπεράσει το όριο και χρειαζόμαστε τη συνεργασία των διεθνών ομοσπονδιών. Το όριο του καταστατικού χάρτη είναι 10.500 αθλητές».

«Από τη μια ζητάμε από τις ομοσπονδίες να κάνουν περικοπές κι από την άλλη δίνουμε στους διοργανωτές την ευκαιρία να προσθέτουν νέα αθλήματα στους Αγώνες», είπε ο Αυστραλός αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Το θέμα είναι αν ο αριθμός που συμφωνήσαμε για το Τόκιο είναι ο σωστός και ίσως, εφόσον είναι, να προτείνουν 200 αθλητές [για τα πρόσθετα αθλήματα] οι διοργανώτριες πόλεις, να πρέπει η ΔΟΕ να πει ότι συνολικά πρέπει να πέσουμε κάτω και από τις 10.500, σε 10.300 αθλητές ώστε να μη θέτουμε μεγαλύτερο βάρος στις διοργανώσεις. Ατύπως διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις».

Με τον τρόπο αυτό το ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της ΔΟΕ έδειξε ότι όχι μόνο πρόκειται να περικοπούν οι συμμετέχοντες από τα 28 κανονικά ολυμπιακά αθλήματα, αλλά και να πέσουν στους 200 (από τους 474 του Τόκιο) οι αθλητές των πρόσθετων αθλημάτων που θα προτείνουν οι διοργανωτές στο Παρίσι 2024, στο Λος Αντζελες 2028 κ.ο.κ., ενδεχομένως και με μείωση των πέντε πρόσθετων αθλημάτων σε δύο ή τρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή