Οι εκκρεμείς συμφωνίες και οι πολλοί «μάγειροι»

Οι εκκρεμείς συμφωνίες και οι πολλοί «μάγειροι»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τη στρατηγική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια υπό μάλης και συνοδευόμενος από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε την Κυριακή από τα Σκόπια περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να διευθετήσουν, μέσω της στρατηγικής της επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης, τα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν οριστικά με τις ενδιάμεσες συμφωνίες, οι οποίες «επισφράγισαν» το τέλος της γιουγκοσλαβικής αιματοχυσίας και παραμένουν δυνάμει ωρολογιακές βόμβες για τη σταθερότητα της θεωρούμενης «πίσω αυλής» της Ευρώπης, δηλαδή των Βαλκανίων.

Ποιες είναι αυτές οι ενδιάμεσες συμφωνίες που επείγει να γίνουν οριστικές μέσω της ένταξης στις ευρωπαϊκές δομές (Σερβία, Κόσοβο,ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία) για να ολοκληρωθεί (;) ο «τάπητας σταθερότητας» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

• Είναι η συμφωνία του Ντέιτον που υπογράφτηκε το 1995 για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Βοσνία, αλλά άφησε πίσω της ένα ετοιμόρροπο κράτος.

• Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μπορεί να έθεσε τέλος στον βομβαρδισμό της Σερβίας και να οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου Κοσόβου, όμως δεν παύει να αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» των Βαλκανίων καθώς το Βελιγράδι αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα της απόσχισης ή της «αρπαγής» του θεωρούμενου λίκνου του σερβικού έθνους.

• Η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM, το 1995, ομαλοποίησε μεν κάπως τις σχέσεις, δεν έκλεισε όμως το ζήτημα της ονομασίας που ήταν και παραμένει η πηγή της έντασης.

• Είναι, τέλος, η συμφωνία της Αχρίδας, το 2001, που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αλβανόφωνων και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, όμως το εθνοτικό ζήτημα παραμένει βαθύ ρήγμα έτοιμο να ενεργοποιηθεί.

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι κλείνοντας αυτές τις εκκρεμότητες θα θωρακίσουν την περιοχή απέναντι σε ανεπιθύμητες διεισδύσεις και επιρροές, όπως της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας. Η υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής, η οποία θα επισημοποιηθεί με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Σόφια στις 17 Μαΐου, δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Στη βαλκανική κουζίνα μαγειρεύουν πολλοί «μάγειροι». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έσπευσε στο Βελιγράδι, αφού για τους Ρώσους η Σερβία είναι ο προμαχώνας της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια και ο Πούτιν δεν θα τη χαρίσει εύκολα στους δυτικούς. Ο Ερντογάν, παρά τα προβλήματά του, διακήρυξε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου όπως έχει δηλώσει, εκτείνονται τα «σύνορα της καρδιάς» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή