Στροφή προς δεξιά από την AfD στη Γερμανία

Στροφή προς δεξιά από την AfD στη Γερμανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεξιά στροφή πραγματοποιεί το ακροδεξιό, ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αφού φέρεται πρόθυμο να άρει την προηγούμενη απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεντρώσεις του ισλαμοφοβικού κινήματος, που είχε επιβάλει στα μέλη του. Προεκλογικά η AfD είχε προσπαθήσει να χαμηλώσει τους τόνους και να υιοθετήσει ένα μετριοπαθέστερο προφίλ, προκειμένου να μην τρομοκρατήσει τη μεγάλη δεξαμενή απογοητευμένων συντηρητικών ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να την ψηφίσουν.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ενίσχυση της AfD, που εξασφάλισε 13% στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου INSA, το κόμμα εμφανίζεται να κατακτά τη δεύτερη θέση μπροστά από το SPD για πρώτη φορά. Ενας άλλωστε από τους λόγους που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελαν να συγκροτήσουν νέο μεγάλο συνασπισμό στη χώρα ήταν η προοπτική να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση η AfD.

Τα πλήθη που συγκεντρώνουν πλέον οι διαδηλώσεις της PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με εκείνες του 2015, όταν 25.000 άνθρωποι διαδήλωναν κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη. «Μιλάμε κυρίως για την PEGIDA στη Δρέσδη», εξήγησε ο Γιοργκ Μόιτεν, μέλος της ηγεσίας του κόμματος. «Πρέπει να άρουμε την απαγόρευση συνεργασίας», εξήγησε σε συνέντευξή του στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Κατά τη γνώμη του, τα μέλη της AfD θα πρέπει να μπορούν να μιλούν στις διαδηλώσεις της PEGIDA φέροντας μάλιστα σύμβολα του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Δρέσδης βρισκόταν στην πρώην ανατολική Γερμανία και πρόσφατα έχει γίνει έδρα ενός ισχυρού ακροδεξιού κινήματος – πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της PEGIDA. Στις κινητοποιήσεις οι υποστηρικτές της κρατούν πανό με συνθήματα όπως «Εξω οι ξένοι». Πάντως, ο Μόιτεν αναγνώρισε πως θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικός ο συγχρωτισμός με τον ιδρυτή της PEGIDA, Λουτς Μπάχμαν, ο οποίος έχει καταδίκες για ναρκωτικά και κλοπές, ενώ είχε παραιτηθεί προσωρινά από την ηγεσία του κινήματος αφότου δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία του μεταμφιεσμένου σε Χίτλερ.

Στο μεταξύ, Γερμανοί νεοναζιστές προσπαθούν να παρεισφρήσουν στην αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, με στόχο να τη μετατρέψουν σε μέσο προβολής των απόψεών τους. Αυτό κατήγγειλε αυτήν την εβδομάδα το συμβούλιο εργαζομένων του εργοστασίου. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε διάφορες ομάδες και χρησιμοποιούν ένα εναλλακτικό συνδικάτο, το Zentrum Automobil, ως βάση, τόνισε το συμβούλιο. «Οι ακροδεξιές δραστηριότητες, η ανάμειξη σε νεοναζιστικές ενέργειες και οργανώσεις και η σχετική δημόσια προβολή προκαλούν σημαντική ζημιά στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και εξαιτίας αυτού απειλούν τις δουλειές μας», σημείωσε το συμβούλιο εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή