Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία στο Οβάλ Γραφείο

Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία στο Οβάλ Γραφείο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοκρατία μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Ο Τραμπ είτε βρίσκεται υπό την ολοκληρωτική επιρροή των Ρώσων είτε είναι εξόφθαλμα ηλίθιος, ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση είναι απρόθυμος ή ανίκανος να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ απέναντι στην εκστρατεία της Ρωσίας να διαιρέσει και να απαξιώσει τη δημοκρατία μας. Μπορεί η κτηματομεσιτική αυτοκρατορία του Τραμπ να έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από σκοτεινούς ολιγάρχες που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Ή μπορεί να είναι αληθινές οι φήμες πως ο Τραμπ επέδειξε απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά στη Μόσχα στο πλαίσιο του διαγωνισμού Miss Universe, κάτι που οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταγράψει και ο ίδιος δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί. Μπορεί ακόμη ο Τραμπ να πιστεύει όντως πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αθώος, παρά τα σαφή ευρήματα CIA, NSA και FBI. Χωρίς να είναι δυνατόν να διακριβωθεί η αλήθεια των ερμηνειών, καθένα από αυτά τα σενάρια εξηγεί την αδράνεια του Τραμπ απέναντι στην ευθεία ρωσική ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Μέχρι τώρα, ο Τραμπ έχει αψηφήσει κάθε κανόνα της προεδρίας. Τη στιγμή που ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, αξιοποιώντας την πολύχρονη συλλογή πληροφοριών από το FBI, τη CIA και την NSA, έχει απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος 13 Ρώσων ιδιωτών και τριών ρωσικών ομάδων για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα ηγηθεί της άμυνας της χώρας απέναντι σε αυτή την επίθεση στην ακεραιότητα του δημοκρατικού εκλογικού μας συστήματος.

Ενας τέτοιος πρόεδρος θα επιτύγχανε τον συνασπισμό ανάμεσα στις κρατικές και τοπικές εκλογικές αρχές, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στα κόμματα και στους κατόχους λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για να παρέμβουν.

Απαξίωση

Τουναντίον, έχουμε έναν πρόεδρο που δηλώνει χυδαία μέσω Twitter πως οι Ρώσοι «γελάνε μέχρι δακρύων στη Μόσχα» για τον τρόπο με τον οποίο ερευνούμε τις παρεμβάσεις τους. Εναν πρόεδρο που εκμεταλλεύεται την τραγωδία από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Φλόριντα και την αποτυχία του FBI να αξιοποιήσει τις πληροφορίες για τον δολοφόνο, προκειμένου να το απαξιώσει και να τερματίσει την έρευνα του Μιούλερ. Σκεφτείτε την παραφροσύνη της ανάρτησης του Τραμπ το προηγούμενο Σάββατο: «Πολύ θλιβερό που το FBI δεν είδε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια του δολοφόνου του σχολείου στη Φλόριντα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο για να προσπαθήσουν να αποδείξουν τη ρωσική συνωμοσία με το επιτελείο του Τραμπ. Δεν υπάρχει συνωμοσία. Επιστρέψτε στα βασικά και κάντε μας περήφανους!».

Αντιθέτως, το FBI, η CIA, η NSA και ο Μιούλερ μάς έχουν κάνει εξαιρετικά υπερήφανους. Ξεσκέπασαν το ρωσικό πρόγραμμα που είχε σκοπό να διαιρέσει τους Αμερικανούς και να επηρεάσει τις εκλογές προς όφελος του Τραμπ, και ο Τραμπ τούς λέει να επιστρέψουν σε σημαντικά πράγματα όπως το να εντοπίσουν δυνητικούς δολοφόνους σχολείων. Ναι, το FBI έκανε λάθος στη Φλόριντα. Αλλά έδρασε ηρωικά με τη Ρωσία. Τι είναι πιο βασικό από το να προστατεύεις την αμερικανική δημοκρατία;

Ντόναλντ, εάν είσαι τόσο αθώος, γιατί κάνεις κάθε τι δυνατό ώστε να σταματήσεις την έρευνα του Μιούλερ; Και αν όντως είσαι ο πρόεδρος και όχι ο επικεφαλής του Οργανισμού Τραμπ που έχει ως πάρεργο την προεδρία, γιατί δεν διεξάγεις όχι μόνο μια κατάλληλη επιχείρηση κυβερνοάμυνας των εκλογών μας, αλλά και επιθετική πολιτική απέναντι στον Πούτιν.

Η υποψία μου είναι πως αυτό που κρύβει ο Τραμπ σχετίζεται με χρήματα. Αφορά τους οικονομικούς δεσμούς του με πλούσιους επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Αλλά ό,τι και εάν είναι, ο Τραμπ είτε προσπαθεί πολύ για να το κρύψει είτε είναι τόσο αφελής για τη Ρωσία, που είναι έτοιμος όχι μόνο να μην υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας, αλλά και να απαξιώσει ορισμένους από τους σημαντικότερους θεσμούς –το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης– ώστε να κρατήσει κρυφά τα μυστικά του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ακεραιότητα της δημοκρατίας μας σήμερα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή