Αντίστροφη μέτρηση για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Αντίστροφη μέτρηση για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. To συνέδριο, που θα διαρκέσει ώς την Κυριακή και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει προσελκύσει κορυφαίους ομιλητές από την ελληνική και τις ξένες κυβερνήσεις, ευρωπαϊκούς θεσμούς, διεθνείς οργανισμούς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το συνέδριο δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηριστεί «παγκόσμιο»: μεταξύ των 380 και πλέον ομιλητών (έναντι 272 πέρυσι), θα υπάρχουν 25 Αμερικανοί, 25 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 10 από τη Γαλλία και 10 από τις Βρυξέλλες, έξι από την Κίνα και έξι από το Ισραήλ, τέσσερις Γερμανοί και τέσσερις Ρώσοι. Θα εκπροσωπηθούν, επίσης, πολλές ακόμα χώρες, από τον Καναδά και το Μεξικό ώς την Τουρκία και το Ιράν.

Μεταξύ των φυσιογνωμιών που θα βρεθούν στους Δελφούς είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) Ντανιέλ Νουί, διανοούμενοι όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας και ο Μάρτιν Γουλφ, Ευρωπαίοι επίτροποι, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ και πολλοί άλλοι. Πηγές των διοργανωτών προβλέπουν ότι περίπου 2.000 άτομα θα επισκεφθούν το συνέδριο κατά τη διάρκεια του τετραημέρου (ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 1.206 άτομα).

Τα θέματα

Το Οικονομικό Φόρουμ αναμένεται να εστιάσει θεματολογικά στους κλάδους που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: τη ναυτιλία, τον τουρισμό και την ενέργεια. Στο μέτωπο της ναυτιλίας, η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως, με την αξία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου να ανέρχεται περίπου στα 100 δισ. δολ. Κορυφαίοι Ελληνες εφοπλιστές και άλλοι παράγοντες του κλάδου θα μιλήσουν για τις προοπτικές της ναυτιλίας, ύστερα από μία μακρά, ταραχώδη περίοδο, αλλά και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί περαιτέρω, οικονομικά και γεωπολιτικά, την ισχύ της στις θαλάσσιες μεταφορές.

Στον τομέα της ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι γεωπολιτικές διαστάσεις του νέου διεθνούς τοπίου που διαμορφώνεται στην ενέργεια, αλλά και οι προοπτικές του κλάδου των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στον τουρισμό, όπου ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται φέτος για πρώτη φορά να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, θα αναζητηθούν τρόποι να ενισχυθεί η δυναμική των τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές θα εστιάσουν στην ανάπτυξη ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, με απώτερο σκοπό την επέκταση της τουριστικής σεζόν πολύ πέρα από το θερινό τρίμηνο.

Το Φόρουμ, ωστόσο, θα εξετάσει και τις επιδόσεις της Ελλάδας στους κλάδους του μέλλοντος. Επιτυχημένοι startup επιχειρηματίες, όπως ο Νίκος Μωραϊτάκης της Workable και ο Νίκος Δρανδάκης της Beat, θα μιλήσουν για το πώς η διαδικτυακή τεχνολογία μπορεί να γίνει όχημα κατάκτησης διεθνών αγορών. Παράλληλα, ειδικοί θα αναλύσουν τις ανατροπές που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση – και το πόσο απροετοίμαστη είναι γι’ αυτές η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή