Το Κονκλάβιο (25/02/2018)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαγωμάρα…

Δεν ξέρω αν ταιριάζει καλύτερα το «έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους», ή κάτι πιο λυρικό, σαν το «Ιδανικοί αυτόχειρες». Πάντως, αντί η συζήτηση για τη Novartis να προκαλέσει ρήγματα στην αντιπολίτευση, ένωσε τα κομμάτια του φιλοευρωπαϊκού μετώπου και δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο οι διαρροές που καταγράφηκαν στην κάλπη για τον Π. Πικραμμένο και τον Μ. Σαλμά. Είναι ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαραμένοι από την αρχή της συζήτησης της Τετάρτης στη Βουλή, ψιθύριζαν σε διάφορους ότι οι κατηγορίες δεν στηρίζονται. Και περίμεναν μέχρι τα μεσάνυχτα μήπως ο Τσίπρας τραβήξει άσο από το μανίκι. Για να σας δώσω μια ιδέα, προβεβλημένος βουλευτής (53+) εκμυστηρεύθηκε στον Αδωνι ότι πείστηκε για την αθωότητά του από την ομιλία του στη Βουλή, αλλά ότι περίμενε μήπως ο Τσίπρας βγάλει κάτι καινούργιο. Μάταια.

…και μουρμούρα

Σημειώνω ότι προβληματισμένος φάνηκε και ο Στ. Κοντονής. Δεν ήθελε και πολύ για να «θάψει» τον Δ. Παπαγγελόπουλο, καθώς μουρμούριζε σε συνομιλητή μου ότι εκείνος ευθύνεται για τους χειρισμούς και τις προσδοκίες-φούσκα για τη Novartis. Υποθέτω, πάντως, ότι μια κάποια ευθύνη τη φέρει και το πρωθυπουργικό γραφείο. Οχι;

Η πρόσληψη

Λομπίστα στις ΗΠΑ έχει προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το συμβόλαιο –ύψους 150.000 δολαρίων– είναι τριμηνιαίο και ότι δόθηκε στον Τζο Τρίπι, γνωστό για τη δραστηριοποίησή του σε καμπάνιες των Δημοκρατικών. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του είναι η ενίσχυση της φήμης της Ελλάδας στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα. Να υποθέσω ότι οι κυβερνητικοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα τους για το success story και βάζουν τα μεγάλα μέσα;

Ταλιμπανικές ιδέες

Πηγή μου που ξοδεύει ώρες σε διαδικτυακά φόρουμ συζήτησης παπανδρεϊκών μού μεταφέρει κλίμα Ταλιμπάν για τους προερχόμενους από το Κίνημα Αλλαγής που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Δηλαδή του εξής ενός: του Βαγγέλη Βενιζέλου. Εκεί, λοιπόν, έχει προταθεί η αναστολή της κομματικής ιδιότητας μέχρι, λέει, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εγώ θα σταθώ σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του λόγου του Βενιζέλου στη Βουλή: Αυτή που αναφερόταν σε στοχοποίηση όσων δεν στηρίζουν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε «πρωθυπουργούς» της ερευνώμενης περιόδου που έμειναν εκτός κάδρου. Προφανώς δεν εννοούσε μόνο τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου. Οσο για την ιδέα, έχω την εντύπωση ότι οι εχθροί του Βενιζέλου μάλλον υπηρεσία θα του πρόσφεραν με μια τέτοια κίνηση: Πλήρη απελευθέρωση, με τις αντίστοιχες συνέπειες βεβαίως βεβαίως.

Πηγαίνει Ουάσιγκτον

Ταξίδι στις ΗΠΑ ετοιμάζει εντός Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.). Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι κατά το ταξίδι του στο Μόναχο (διάσκεψη Ασφαλείας) συνάντησε και Αμερικανούς γερουσιαστές υπό τον γερουσιαστή Ρον Τζόνσον. Εντύπωση μαθαίνω ότι προκάλεσε η τουρκική αντιπροσωπεία που απαρτιζόταν από τον πρωθυπουργό, επτά υπουργούς και συνολικά 170 άτομα. Αυτή έκανε τη ρωσική αποστολή των 60 ατόμων υπό τον Σεργκέι Λαβρόφ να μοιάζει ταπεινή. Στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, πλην του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρών ήταν κι ένας παλιός γνώριμος της Ελλάδας: ο Κερίμ Ουράς, μέχρι πρόσφατα πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και νυν διπλωματικός σύμβουλος του Γιλντιρίμ.

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ανατρίχιασαν στα περί λογοδοσίας και Ειδικών Δικαστηρίων που εκστόμισε ο Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη στη Βουλή, αναλογιζόμενοι τι τους περιμένει όταν πια δεν θα βρίσκονται στην εξουσία. Οχι ότι ο Σαμαράς δεν ήθελε να αισθανθούν την καυτή ανάσα του στον σβέρκο τους, για να μην πω ότι πρέπει να το διασκεδάζει κιόλας. Ο ίδιος, πάντως, έλεγε σε συνομιλητή μου ότι «δεν μπορείς να κατηγορείς πρώην πρωθυπουργούς χωρίς στοιχεία και με τέτοιο τρόπο και να περιμένεις ότι θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια». Το έθεσε μάλιστα με όρους του τρίτου νόμου του Νεύτωνα: η δράση προκαλεί αντίδραση. Με διαστάσεις που κυμαίνονται από πολιτικό Κούγκι και μακελειό, μέχρι πυρηνικό ολοκαύτωμα, προσθέτω εγώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή