Χαλκίδα: Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις – 17 συλλήψεις

Χαλκίδα: Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις – 17 συλλήψεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειροπέδες στα μέλη δύο ανεξάρτητων πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν με διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, τοκογλυφία και κλοπές, πέρασαν οι αστυνομικοί της Εύβοιας έπειτα από πολύμηνη μεθοδική παρακολούθηση. Ήδη έχουν γίνει 17 συλλήψεις και συνολικά 80 άτομα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο που έχει καταρτιστεί, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 100.000 ευρώ, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα κλοπιμαίων, πιστόλια, κυνηγετικά όπλα, μαχαίρια, στιλέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Χαλκίδα, παρόντος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, συνελήφθησαν 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» στέλεχος από μία εγκληματική οργάνωση, τα οποία διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη στη Χαλκίδα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Ακόμα, συνελήφθησαν άλλα 8 μέλη της από την 2η εγκληματική οργάνωση, τα οποία διέπρατταν κλοπές, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια, σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος, ο οποίος με έναν ακόμη δράστη που συνελήφθη, επίσης, είχαν επιδοθεί σε ευρεία τοκογλυφική και εκβιαστική δράση.

Σχετική ανακοίνωση της Ε.ΛΑΣ. αναφέρει πως το κατηγορητήριο είναι πλούσιο και βαρύ και περιλαμβάνει επιπλέον 52 άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και άλλα 11 άτομα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ο φερόμενος ως αρχηγός της που είναι ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς και 7 ακόμη μέλη της, εκ των οποίων 4 ελληνικής καταγωγής ηλικίας 42, 39, 34 και 23 ετών, καθώς και 3 αλβανικής καταγωγής, 2 άνδρες ηλικίας 24 και 35 ετών και μία 29χρονη. Οι αστυνομικοί αναζητούν ακόμη 2 άτομα αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 63 και 24 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, η δράση της χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2017 και λειτουργούσαν σε 2 υποομάδες. Η πρώτη διακινούσε κυρίως κοκαΐνη στη Χαλκίδα και στη γύρω περιοχή και μοίραζε ναρκωτικά σε 40 περίπου χρήστες. Η 2η υποομάδα διακινούσε χασίς και κοκαΐνη κυρίως στη Βόρεια Εύβοια.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμμορία, αυτή είχε ενασχόληση με κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων, κυρίως σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Τα στοιχεία των αστυνομικών σημειώνουν να έχει ξεκινήσει τη δράση της στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού και ουσιαστικά «έγδυνε» τα εργοστάσια της περιοχής που είχαν βάλει «λουκέτο». Έχοντας ακόμη και γερανοφόρο όχημα, «σήκωναν» ό,τι ωφέλιμο είχε απομείνει, τα αποθήκευαν σε ασφαλή σημεία πριν τα διαθέσουν σε κλεπταποδόχους.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 52χρονο αρχηγό της 2ης συμμορίας μαζί με έναν ακόμη 53χρονο να έχουν στήσει τοκογλυφική επιχείρηση και «έσπαγαν» επιταγές κρατώντας τόκο από 5% έως 10% το μήνα. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί 15 περιπτώσεις που το τοκογλυφικό κύκλωμα «έγδυσε» κυριολεκτικά τα θύματά του. Μάλιστα, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων υπήρχαν πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί σε βάρος των θυμάτων τους. Επίσης, ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Τέλος, σημειώνεται ότι η παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τσουβάλα στη Χαλκίδα, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, δίνει ξεχωριστό τόνο στην επιτυχία των αστυνομικών, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας, κ. Νικολιδάκης τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση πρωτοφανή για τα επαρχιακά δεδομένα και εξήρε το ζήλο που επέδειξαν όλοι όσοι συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή, συγχαίροντάς τους για την καλή δουλειά. Επισήμανε δε, πως η Αστυνομία Εύβοιας θα εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά για την ασφάλεια των πολιτών του νομού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή