Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός

Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές μάχες διεξάγονται σήμερα ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και αντάρτες στις νότιες περιοχές της πολιορκημένης Ανατολικής Γούτα, που εδώ και μια εβδομάδα αποτελεί τον στόχο μιας φονικής στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι χερσαίες συγκρούσεις στην περιφέρεια της Γούτα στοίχισαν τη ζωή σε 13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας από τις σημαντικότερες στον τομέα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Οι μάχες διεξάγονται παρά την ομόφωνη απόφαση που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, πολλές προσωρινές εκεχειρίες έχουν τεθεί σε ισχύ στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης, ωστόσο οι περισσότερες έχουν πέσει στο κενό καθώς παραβιάζονται από κάποια ή κάποιες πλευρές.

Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός-1

«Σφοδρές μάχες διεξάγονται στον τομέα του Αλ-Μαρτζ, που αποτελεί ένα μέτωπο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο βίαιες από την αρχή του μήνα», υπογράμμισε. Ο Μαχμούντ Αλούς, αξιωματούχος της Τζάις αλ-Ισλάμ, έκανε λόγο στον λογαριασμό του στο Twitter για «απόπειρες επίθεσης» εκ μέρους του καθεστώτος, στις οποιες οι αντάρτες «ανθίστανται». 

«Η ένταση των αεροπορικών πληγμάτων μειώθηκε, όμως οι μάχες στο έδαφος επεκτάθηκαν», διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ νωρίτερα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι «οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα».

Μετά από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Γούτα, έχουν σκοτωθεί 519 άμαχοι, εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός-2

Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας. Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Εν τω μεταξύ τη συνέχιση των επιθέσεων στα προάστια της Δαμασκού που ελέγχονται από «τρομοκράτες» ανακοίνωσε το Ιράν, δηλώνοντας πάντως ότι θα σεβαστεί  το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία 30 ημερών ώστε να γίνει εφικτή, η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός-3

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής των ιρανικών δυνάμεων Στρατηγός, Μοχάμαντ Μπακερί, δήλωσε: «Θα τηρήσουμε την απόφαση για εκεχειρία όπως και η Συρία. Τμήματα των προαστίων της Δαμασκού τα οποία ελέγχονται από τρομοκράτες δεν καλύπτονται από την εκεχειρία και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκεί θα συνεχισθούν.

Όπως λέει το κείμενο της απόφασης του ΟΗΕ, τμήματα των προαστίων της Δαμασκού, τα οποία βρίσκονται υπό την κατοχή τρομοκρατών, δεν καλύπτονται από την εκεχειρία», δήλωσε ο Μπακερί.

Εκκληση πάπα Φραγκίσκου για τερματισμό της βίας 

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα «πιεστική έκκληση για να σταματήσει αμέσως η βία» ώστε να επιτραπεί κυρίως η μεταφορά και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ιδιαίτερα στο ανταρτικό προπύργιο της Ανατολικής Γούτα που πλήττεται από τις αεροπορικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Ανατολική Γούτα: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά την απόφαση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός-4

«Όλο αυτό που γίνεται είναι απάνθρωπο», δήλωσε ο ποντίφικας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μιλώντας μερικές ώρες αφότου ο ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητάει να επιβληθεί κατάπαυση πυρός 30 ημερών σ' όλη τη Συρία ώστε να επιτραπούν η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών.

«Αυτές τις ημέρες οι σκέψεις μου πηγαίνουν συχνά στην αγαπημένη και μαρτυρική Συρία, όπου ο πόλεμος έχει επιστρέψει, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γούτα», δήλωσε επισημαίνοντας πως υπάρχουν χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων και πως έχουν πληγεί ακόμη και νοσοκομεία. «Δεν μπορείς να πολεμήσεις το κακό μ' ένα άλλο κακό», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή