Κίνα: Πρόεδρος εσαεί… ο Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: Πρόεδρος εσαεί… ο Σι Τζινπίνγκ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επ' αόριστον, καταθέτοντας πρόταση να καταργηθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα ο 64χρονος Σι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες. Ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο, ο Σι ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά η πρόταση έγινε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και καλύπτει και την θέση του αντιπροέδρου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, «Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοστεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη, επιλεγμένα ειδικά για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Σι επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία και πέραν των δύο θητειών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή