Βρυξέλλες: 10.000 άνθρωποι στο πλευρό των προσφύγων

Βρυξέλλες: 10.000 άνθρωποι στο πλευρό των προσφύγων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, περίπου 10.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και για να απαιτήσουν από τη βελγική κυβέρνηση να ασκήσει «πιο ανθρώπινη» πολιτική.

«Το μόνο που ζητάμε είναι περισσότερη ανθρωπιά», δήλωσε ένας από τους οργανωτές αυτής της κινητοποίησης, ο Μαχντί Κασού, στο πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο Κασού είναι εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας πολιτών για την υποδοχή μεταναστών», η οποία οργανώνει εδώ και μήνες τη φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο ή δεν έχει βρεθεί για αυτούς λύση όσον αφορά τη στέγη.

 

 

Αυτή η συλλογικότητα ήταν ανάμεσα στις περίπου δώδεκα ενώσεις και ΜΚΟ οι οποίες κάλεσαν στην πορεία, όπως έπραξαν επίσης μεταξύ άλλων η βελγική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το βελγικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου.

«Το ότι δεν έχει δημιουργηθεί δεύτερο Καλαί στις Βρυξέλλες το οφείλουμε μόνο στους πολίτες, όχι στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αλεξί Ντεσουάφ, ο πρόεδρος της βελγικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Αυτή η κυβέρνηση αφήνεται να παρασυρθεί από ένα εθνικιστικό κόμμα» πρόσθεσε, βάζοντας προφανώς στο στόχαστρο το VA (φλαμανδοί εθνικιστές), παράταξη που αποτελεί τον έναν πυλώνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών είναι ιδίως ένα σχέδιο νόμου που μελετάται στο βελγικό κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει ότι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν ως μέτρο της υστάτης προσφυγής οι αρχές να εισβάλλουν σε κατοικίες ιδιωτών, να κάνουν έρευνες και να συλλαμβάνουν μετανάστες που έχει διαταχθεί να απελαθούν.

 

 

Το κείμενο, βασικός εισηγητής του οποίου είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν προκάλεσε αντιδράσεις αγανάκτησης και δίχασε βαθιά τη συμπολίτευση υπό τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, γαλλόφωνο φιλελεύθερο.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρς, στέλεχος του κόμματος του πρωθυπουργού Μισέλ, άφησε να εννοηθεί το Σαββατοκύριακο ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα υποστεί επεξεργασία πριν κατατεθεί για συζήτηση στην ολομέλεια.

«Εάν υπάρχουν ανησυχίες, μπορεί ίσως μέσω μιας τροπολογίας να διευκρινιστεί ότι δεν θα υφίστανται καμία (σ.σ. νομική) συνέπεια όσοι παρέχουν φιλοξενία αλλά και κάθε πρόσωπο που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Ρεντέρς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας Le Soir που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

 

 

Η κυβέρνηση «μπορεί να λέει ότι δεν θέλει να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη, αλλά θέλει να την πατάξει, με έρευνες και αστυνομικές εφόδους», κατήγγειλε την Κυριακή ο Μαχντί Κασού.

«Αντί να διατάσσει απλά και μόνο επιχειρήσεις της αστυνομίας, καλά θα ήταν να επένδυε στην υποδοχή (προσφύγων και μεταναστών), όχι απλά να μας λέει ότι δεν υπάρχει εφικτή πολιτική λύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η διαδήλωση έγινε στη συνοικία όπου βρίσκεται ένας από τους τρεις μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και το πάρκο Μαξιμιλιέν, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους πολλοί Σουδανοί και Ερυθραίοι, που θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή