Επιμένει ο Στουρνάρας για προληπτική γραμμή στήριξης

Επιμένει ο Στουρνάρας για προληπτική γραμμή στήριξης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη δαιμονοποιεί την προληπτική γραμμή στήριξης και να εξετάσει το ενδεχόμενο να την χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά με το «μαξιλάρι» ασφαλείας, κάλεσε την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους αναταραχών στις αγορές, οι οποίοι μπορεί να εκτινάξουν στα ύψη το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση των ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική  Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας ο κ. Στουρνάρας.

Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η προληπτική γραμμή καθιστά τους πόρους διαθέσιμους, χωρίς να είναι απαραίτητη η άντλησή τους. Επιπλέον εξασφαλίζει τη διατήρηση του waiver, δηλαδή της κατ εξαίρεσιν αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση  των ελληνικών τραπεζών. Τέλος θα επιτρέψει την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής, στην οποία θα ενταχθούν οι στόχοι, δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί, που έχουν ήδη αποφασιστεί για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και να επιτύχει η Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκούς όρους.

Σημείωσε δε ότι αυτό που αλλάζει  μετά τη λήξη του προγράμματος είναι το πλαίσιο εποπτείας της χώρας και όχι η ύπαρξη εποπτείας αυτή καθεαυτή, αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης το ΑΕΠ θα είναι 2,4% φέτος και 2,5% το 2019 (2,5% και για τις δυο χρονιές προβλέπει η Κομισιόν. Επισημαίνει, πάντως, ότι οι ευοίωνες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ομαλά και ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας υπέδειξε την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης λέγοντας ότι το υπερπλεόνασμα του 2017 προήλθε κυρίως από αύξηση των εσόδων των παρελθοντων ετών (κατασχέσεις, πρόσθετοι φόροι από οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ρυθμίσεις οφειλών) καθώς και από μείωση δημοσίων δαπανών, ενώ αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. «Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη για φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και υποδηλώνει την αναγκαιότητα αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωνει.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που ενδέχεται να απειλήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η αντιστροφή της θετικής πορείας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται 5 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική  και ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολογου σήμερα είναι 4% , έναντι 2% περίπου για την Πορτογαλία και την Ιταλία, εκτιμά  ότι «είναι πιθανός ο κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στη δυναμική του χρέους».

Ακόμη μιλά για την ανάγκη ευρείας συναίνεσης και συνεννόησης όλων των κοινωνικών ομάδων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προειδοποιεί να μη τεθούν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί «λόγω έλλειψης κοινωνικης συναίνεσης ή λόγω πόλωσης του πολιτικού κλίματος».

Στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού προτύπου επισημαίνει την ανάγκη «ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή