Επίγευση από Europain 2018

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μας έκανε εντύπωση στη πιο μυρωδάτη εκθέση της Ευρώπης που έλαβε χώρα από τις 3 μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

Για ένα καρβέλι ψωμί βρεθήκαμε στη φετινή Europain στο Παρίσι και στους καλά οργανωμένους διαδρόμους της έκθεσης που δούλεψε ρολόι, κι ανάμεσα σε πάνω από 500 εκθέτες ανακαλύψαμε κλασικά και καινοτόμα προϊόντα, ενδιαφέρουσες πρώτες ύλες, μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, και παρακολουθήσαμε διαγωνισμούς, σεμινάρια και εργαστήρια όλα σχετικά με τη μεγάλη βιομηχανία του ψωμιού, των βιενουαζερί, με παρακλάδια στη σοκολάτα, στο παγωτό και στον καφέ.

  • Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανερχόμενες τάσεις είναι όπως φαίνεται το ψωμί φόρμας, δηλαδή το ψωμί του τοστ, στο οποίο δίνεται πολύ περισσότερη προσοχή και φροντίδα στην παραγωγή του. Δοκιμάσαμε πολλές κι ενδιαφέρουσες παραλλαγές και είδαμε επίσης αρκετές εταιρείες που εξειδικεύονται σε ειδικές, απλές και περίτεχνες φόρμες για την παρασκευή του.
  • Τα προζυμένια ψωμιά είχαν τη τιμητική τους, το ίδιο και η σχετική βιομηχανία, που παρέχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, από έτοιμα προζύμια μέχρι μίγματα από γαλακτικά βακτήρια και μαγιά για την διευκόλυνση της προετοιμασίας του προζυμιού.
  • Μεγάλες βιομηχανίες και μικρές βιοτεχνίες που ειδικεύονται στην παρασκευή αρτοποιημάτων και βιενουαζερί και στην πώλησή τους σε κατεψυγμένη μορφή. Ένας πολύ δημοφιλής τομέας που σε κάποιες περιπτώσεις είχε και πολύ ενδιαφέροντα γευστικά αποτελέσματα.
Επίγευση από Europain 2018-1
  • Δειλά, ανάμεσα στις προαναφερθείσες, και κάποιες εταιρείες που ειδικεύονται σε βιολογικά παρασκευάσματα, από βιολογικά άλευρα, και φυσικά πολλές επιλογές σε πρώτη ύλη και προϊόντα άνευ γλουτένης, άνευ ζάχαρης ή λιπαρών.
  • Στα πηγαδάκια της έκθεσης, αλλά και πιο επίσημα σε κάποιες ομιλίες, φάνηκε και μια έντονη διάθεση και όρεξη από νέους τεχνίτες/αρτοποιούς για δημιουργία μικρών προδιαγραφών, αρτιζανάλ φούρνων, με έμφαση στα ιδιαίτερα, «γκουρμέ» και πιο εξελιγμένα ψωμιά, κόντρα στη μαζικοποίηση των μεγάλων αλυσίδων και προπαρασκευασμέων προϊόντων.
Επίγευση από Europain 2018-2
  • Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές τάσεις των επόμενων χρόνων, είναι η ένταξη του ψωμιού στο γεύμα μας με έναν διαφορετικό τρόπο (πλην όχι άγνωστο στα καθ’ ημάς), με τη χρήση του ψωμιού δηλαδή ως δοχείου σερβιρίσματος του φαγητού.
  • Η κάθετη παραγωγή ψωμιού είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα τάση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, και που όπως και στην αντίστοιχη τάση στα εστιατόρια «από το χωράφι στο πιάτο», εδώ ο φούρναρης καλείται να καλλιεργεί, παράγει και αλέθει τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στα ζυμάρια του.
  • Υπερφούρνους εξελιγμένους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας είδαμε στο αντίστοιχο τμήμα με τα μηχανήματα. Με εξειδικευμένες λειτουργίες, που διευκολύνουν απίστευτα τη δουλειά όχι μόνο του αρτοποιού, αλλά και του ζαχαροπλάστη.
  • Σπουδή στον καφέ φίλτρου. Από σεμινάρια και master schools, μέχρι εταιρείες με specialty καφέδες και με καφετιέρες φίλτρου νέας γενιάς. Η τάση δε λέει να κοπάσει και η μυρωδιά των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων παρά λίγο να καλύψει αυτή του ψωμιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή