Όλοι λένε «Ι DO»

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα προσελκύει νύφες και γαμπρούς από κάθε γωνιά του πλανήτη και μια νέα μορφή ειδικού τουρισμού γεννιέται.

Γιατί από όλα τα μέρη του κόσμου διαλέξατε αυτό εδώ για να κάνετε τον γάμο σας;» Απευθύναμε αυτή την ερώτηση σε κάποιους από εκείνους που τώρα πια ξεφυλλίζουν άλμπουμ με γαμήλιες φωτογραφίες βουτηγμένες στο Αιγαίο και στα ηλιοβασιλέματα. Κάποιοι μας διηγήθηκαν καλοκαιρινές αναμνήσεις, άλλοι είπαν ότι ήταν όνειρο ζωής να επισκεφτούν ένα κυκλαδίτικο νησί και μέσω του γάμου το εκπλήρωσαν. Ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι τους συνέφερε οικονομικά. Τελευταία τάση είναι η επιστροφή των ομογενών. Αυτούς τους φέρνει πίσω η νοσταλγία. Η Μαρία, ομογενής δεύτερης γενιάς από την Αγγλία, παντρεύεται τον Όσκαρ στη Μακρινίτσα και το χωριό βλέπει για πρώτη φορά… γαμπρό και καλεσμένους με φούστες (κιλτ) να χορεύουν σε έναν γάμο με γκάιντες, από τον οποίο όμως δεν λείπει το γλέντι στην πλατεία, το σπετζοφάι, το τσίπουρο και το τοπικό φολκλόρ.

ΗΛΙΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΞΩΚΛΗΣΙ

«Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος η οποία ανθεί τόσο λόγω μόδας όσο και ως μέρος του τουρισμού εμπειρίας», λέει ο Περικλής Λύτρας, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνιολογίας του Τουρισμού και Τουριστικής Ψυχολογίας. «Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του δεν είναι το θρησκευτικό-τελετουργικό στοιχείο, αλλά το τουριστικό-ταξιδιωτικό, το οποίο ασφαλώς δίνει τα κίνητρα και την αφορμή για γνωριμία με νέους τόπους, πολιτισμούς, παραδόσεις και διαφορετικούς τρόπους ζωής». Οι «πινέζες» στον χάρτη με τους ελκυστικότερους προορισμούς για γάμο στις πέντε ηπείρους μπαίνουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στο Νεπάλ, στην Τυνησία και στη Νότια Αφρική, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, στο Λας Βέγκας και στην Καραϊβική. Τα πρωτεία στους γάμους στην Ευρώπη έχουν η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Κύπρος.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Τουρισμού από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία που πωλούν οργανωμένα γαμήλια πακέτα σε ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Ανταγωνίστριες θεωρούνται οι χώρες με εξίσου καλό καιρό και όμορφα τοπία, όπως οι Μαλβίδες και οι Σεϋχέλλες. «Κομμάτι από την πίτα του γαμήλιου τουρισμού στη Μεσόγειο διεκδικεί τελευταία και η Τουρκία», τονίζει η Μαρία Ευριπίδη, διευθύνουσα σύμβουλος της κυπριακής διαδικτυακής πλατφόρμας BookYourWeddingDay.com. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τα ζευγάρια να κάνουν κράτηση με ένα κλικ, χωρίς τη χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα διαμεσολάβηση τουριστικού γραφείου, σε συνολικά 300 χώρους εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το τέλος του 2017, έγιναν 2.200 κρατήσεις στις δύο χώρες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για το 2020.

Όλοι λένε «Ι DO»-1

Πολλά ζευγάρια Κινέζων ταξιδεύουν στη Σαντορίνη, όχι για να τελέσουν τον γάμο τους, αλλά για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ) www.aeginaphotographer.com

ΚΙΝΕΖΕΣ ΝΥΦΕΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σαντορίνη, Κως, Κρήτη, Σκιάθος, Ρόδος και τελευταία και η Χαλκιδική είναι τα πιο ελκυστικά μέρη της Ελλάδας για νύφες και γαμπρούς, με χώρες προέλευσης κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, τη Ρωσία και τον Καναδά. Ανερχόμενη αγορά είναι αυτή των Αράβων, των Λιβανέζων και των Αιγυπτίων, και των Ινδών. Οι τελευταίοι επιλέγουν συνήθως την Κρήτη, αλλά γάμοι με άρωμα Βollywood έχουν γίνει και στην Αθήνα και έχουν αφήσει εποχή – όπως ο τετραήμερος γάμος των εκατομμυριούχων Ινδών τον περασμένο Απρίλιο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Ολοένα αυξανόμενη είναι η αγορά των Ελλήνων ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Υπάρχουν αρκετά αιτήματα και από ομοφυλόφιλους, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Από τα τελευταία trends ξεχωρίζει ο εορτασμός γαμήλιων επετείων με πάρτι 20-30 ατόμων.

«Πάντα είχαμε γάμους ξένων στα ελληνικά νησιά, απλώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει αυξηθεί. Πριν από 25 χρόνια, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο δυνατοί πελάτες ήταν οι Αμερικανοί και ακολουθούσαν οι Βρετανοί. Με την κρίση, χτυπήθηκε η αγορά των Αμερικανών», λέει η Στέλλα Χανιώτη. Η μητέρα της, Ευαγγελία, άνοιξε πριν από δύο δεκαετίες ένα από τα πρώτα γραφεία διοργάνωσης γάμων σε ελληνικά νησιά, με έδρα τη Σαντορίνη. «Μας έχουν ζητήσει και έχουμε κάνει γάμο μέχρι και στο ηφαίστειο – αυτό βέβαια το 1995, σήμερα απαγορεύεται».

Όλοι λένε «Ι DO»-2

Γάμος Νιγηριανών στη Σαντορίνη, από την εταιρεία Poema Weddings & Events. (Φωτογραφία: © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΕΛΙΑΣ)

Σήμερα στο νησί λειτουργούν πάνω από 20 γραφεία wedding planning, από τα οποία κάποια απευθύνονται αποκλειστικά στην κινεζική αγορά. Όμως το όνειρο της «Σανγκ-τουό-λινί», της Σαντορίνης δηλαδή, συνήθως εξαντλείται για τις νύφες και τους γαμπρούς από την Κίνα σε αναμνηστικές εικόνες ή σε ένα επαγγελματικό βίντεο – ανάλογα με το μπάτζετ. Παντρεύονται στη χώρα τους και έρχονται εδώ είτε μόνο το ζευγάρι είτε ολιγομελείς ομάδες των 10 ατόμων, αποτελούμενες από κοντινούς φίλους και συγγενείς, για τη φωτογράφιση. Οι γάμοι στο νησί αυξάνονται ετησίως κατά 10% και το 90% είναι μεταξύ ξένων τουριστών, κυρίως Βρετανών. Μια συνηθισμένη ημέρα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στο Δημαρχείο Θήρας γίνονται τέσσερις με πέντε γάμοι.

ΤΟ «MAMMA MIA»… ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΟΜΗ

Στη Σκόπελο μέχρι το 2010 παντρεύονταν μόνο Έλληνες, συνήθως ντόπιοι. Εδώ και οκτώ χρόνια το νησί παρουσιάζεται στις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως «Skopelos, the island of Mamma Mia!». «Έρχονται και μας ζητούν να τους παντρέψουμε στα μέρη όπου έγιναν τα γυρίσματα. Τρελαίνονται με τον Άη Γιάννη, το Καστρί, τον Αμάραντο, τη Μηλιά και την παραλία της Καστάνης», λέει η αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη, αρμοδιότητα της οποίας είναι οι γάμοι των ξένων. «Έχω παντρέψει πάνω από 124 ζευγάρια Ρώσων, Σέρβων, Ρουμάνων, Τσέχων και Άγγλων, αλλά και Νοτιοκορεάτες, Σουηδούς και Νοτιοαφρικανούς». Μόνο το 2017 έγιναν στο νησί 70 γάμοι, φτιάχτηκαν 100 γαμήλιες τούρτες από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία, ενώ περιζήτητο είναι και το τοπικό χορευτικό συγκρότημα για το γλέντι. Οι καλεσμένοι είναι συνήθως από 40 μέχρι 180 άτομα. «Έχει τύχει να προσγειωθεί στη Σκιάθο αεροσκάφος με 200 άτομα, για τον ίδιο γάμο! Όλοι είναι δυνάμει τουρίστες που θα διαφημίσουν το νησί στη χώρα τους. Πολλές φορές, επιστρέφουν την επόμενη χρονιά για διακοπές», σημειώνει η κ. Ντάκη.

«Το συνολικό κόστος για τη διοργάνωση του γάμου κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 20.000 ευρώ, αλλά ενίοτε φτάνει και τα 50.000 ευρώ. Νοικιάζουν δωμάτια σε τοπικά ξενοδοχεία, κάνουν εκδρομές, διοργανώνουν θεματικές βραδιές», λέει ο Δημήτρης Λεβέντης του Mamma Mia Wedding Planning, που διοργανώνει γάμους στο Πήλιο, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο. «Έχουμε διοργανώσει από bachelor πάρτι με θέμα Baywatch σε κρουαζιέρα στον Παγασητικό μέχρι βραδιά για γυναίκες που ήθελαν να ντυθούν αρχαίες Ελληνίδες στην Νταμούχαρη. Κάποιοι δεν αρκούνται στο σκηνικό, θέλουν να νιώσουν πρωταγωνιστές της ταινίας. Έρχονται και μας λένε, θα μου βρεις το γαϊδουράκι που πήγε στην εκκλησία η κόρη της Μέριλ Στριπ;».

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των τουριστών που ανταλλάσσουν γαμήλιους όρκους στα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν, γιατί οι πράξεις σπάνια δηλώνονται στο ληξιαρχείο. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Τουρισμού προωθεί τη σύσταση εξειδικευμένου γραφείου γαμήλιου τουρισμού, το οποίο θα είναι συμβεβλημένο με τα ληξιαρχεία των δήμων, θα συντονίζει τον προγραμματισμό των γαμήλιων τελετών και θα μεσολαβεί για να διευκολύνονται οι επαφές των ταξιδιωτικών γραφείων και των tour operators με τους δήμους. Στόχος είναι να προγραμματίζονται γαμήλιες τελετές έως και τρία χρόνια νωρίτερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυνητικά οι δήμοι θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους από την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, καθώς μια τελετή σήμερα κοστίζει όσο ένα παράβολο. Το κόστος του παραβόλου διαφέρει από δήμο σε δήμο και αυξάνεται αν ο γάμος τελεστεί εκτός δημαρχιακού μεγάρου (ενδεικτικά, στη Σκόπελο ο γάμος κοστίζει 60 ευρώ εντός και 200 ευρώ εκτός δημαρχείου). Στόχος του υπουργείου είναι στο μέλλον να μπορούν να ορίζονται υψηλότερες τιμές ανάλογα με τη σεζόν και την τοποθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή