Ανοδικά οι αποδόσεις ομολόγων στην Ελλάδα, καθοδικά στην Ευρώπη

Ανοδικά οι αποδόσεις ομολόγων στην Ελλάδα, καθοδικά στην Ευρώπη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκομμένη η Αθήνα από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς η νέα εβδομάδα βρήκε τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων δημοσίου χρέους, οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις και χαμηλότερα τις τιμές σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα στις άλλες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης –όπου κυρίαρχο θέμα είναι οι εκλογές στην Ιταλία την ερχόμενη Κυριακή 4 Μαρτίου 2018– οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές τίτλων, ενισχύοντας τις τιμές και μειώνοντας τις αποδόσεις. Η αβεβαιότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων διατηρείται από την ανησυχία των επενδυτών που προκαλεί η πόλωση της πολιτικής ζωής της χώρας η οποία πιθανότατα να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην προετοιμασία μιας ή δύο εκδόσεων κρατικών ομολόγων (3ετίας και 10ετίας) μέχρι τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 18 Αυγούστου 2018.

Χθες η απόδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου έφθασε το 4,04% από 4,02% που είχε κλείσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ταυτόχρονα η τιμή υποχώρησε στα 96,03 λεπτά του ευρώ από 96,20 λεπτά της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής. Η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου ανήλθε στο 3,41% από 3,34% την προηγούμενη συνεδρίαση και η χθεσινή τιμή διαμορφώθηκε στα 103,90 λεπτά από 104,20 λεπτά στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2018. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση στο 4,41% από 4,33% της προηγούμενης συνεδρίασης ενώ η χθεσινή τιμή του ομολόγου διαπραγματεύθηκε στα 94,80 λεπτά από 95,40 λεπτά του ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να υποστηρίζει και στη χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

UBS: Καθαρή έξοδος

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS με νεότερη έκθεση για την Ελλάδα, που ανακοίνωσε χθες το πρωί, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα οδεύει σταθερά στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης αυτό το καλοκαίρι χωρίς νέα επίσημη οικονομική βοήθεια», επισημαίνοντας ωστόσο «πως θα υπάρξει εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά και όροι και προϋποθέσεις, αν και θα ανοίξει ένα παράθυρο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει πλήρως στις αγορές». Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα υπογραμμίσει την ανθεκτικότητα και την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, τονίζει η UBS και προσθέτει: «Αυτό θα στηρίξει το ευρώ αλλά και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποχωρήσει από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική».

Στο ραντάρ της UBS σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα είναι οι δημοσκοπήσεις, οι αποφάσεις του Eurogroup, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας το 2018-2022, τα μακροοικονομικά δεδομένα, o γερμανικός πολιτικός συνασπισμός και οι ιταλικές εκλογές.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν σημειώσει εκπληκτική ανάκαμψη, με την Ελλάδα να αναμένεται να σημειώσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ολόκληρης της Ευρωζώνης το 2018. Για την επίτευξη της ανάκαμψης, η χώρα δεν θα χρειαστεί νέα επίσημη διάσωση όταν το τρίτο πρόγραμμα λήξει τον Αύγουστο του 2018. Μόλις σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ένα μηχανισμό προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη θα επιταχυνθούν. Ωστόσο, τα μέτρα θα συνδέονται με «όρους και προϋποθέσεις», σε συνδυασμό με την εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Το σκηνικό αυτό θα παρέχει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει στις αγορές μόνη της, ακόμη και αν διατηρεί πολύ υψηλό χρέος, καταλήγει η έκθεση της UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή