Ελλάδα, πρώτη χώρα της Ε.Ε. που φιλοξενεί τμήμα της Tesla

Ελλάδα, πρώτη χώρα της Ε.Ε. που φιλοξενεί τμήμα της Tesla

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που η Tesla δημιουργεί τμήμα έρευνας και τεχνολογίας. Ο λόγος, όπως έχουν πει τα ίδια τα στελέχη της, είναι η ύπαρξη πλούσιου επιστημονικού ταλέντου στη χώρα, ισχυρού επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού», λέει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος πως η Tesla Greece θα εγκατασταθεί στους χώρους του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» στην Αγία Παρασκευή. «Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον “Δημόκριτο” για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα, αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ. «Το αντικείμενο του τμήματος R&D της Tesla Greece θα αφορά την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων και θα στελεχωθεί αρχικά από Ελληνες μηχανικούς που εργάζονται στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν. Στην πορεία αναμένουμε να πλαισιωθεί και από επιπλέον επιστημονικό δυναμικό από τη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Νούνεσης.

Η συνεργασία με την Tesla βρίσκεται σε εξέλιξη αρκετό καιρό. «Οι εγκαταστάσεις και το συνολικό περιβάλλον του τεχνολογικού μας πάρκου είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου, η δυνατότητα ανοικτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του “Δημοκρίτου”, η σχετική αυτονομία τους συνέβαλαν στην απόφασή τους. Πάνω απ’ όλα, η επιλογή τους δίνει ένα θετικό σήμα για τις δυνατότητες και την προοπτική του τεχνολογικού πάρκου του “Δημοκρίτου”, αλλά και ευρύτερα για την ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Νούνεσης.

«Στον “Δημόκριτο” αναπτύσσεται ένα δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα, το οποίο φιλοξενεί ήδη 33 εταιρείες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χώρους και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων», σημειώνει ο διευθυντής του «Δημοκρίτου».

Για «την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που βασίζονται στην έρευνα, την καινοτομία και την ένταση γνώσης» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για θέματα Ερευνας και Καινοτομίας. «Η εγκατάσταση μιας εταιρείας με τη διεθνή εμβέλεια που έχει η Tesla, στο τεχνολογικό πάρκο που λειτουργεί στον χώρο του “Δημοκρίτου”, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί με προφανή οφέλη τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της έρευνας που επιτελείται», συμπληρώνει ο κ. Φωτάκης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εγκατάσταση της Tesla Greece αναμένεται έπειτα από διάστημα περίπου δύο μηνών και θα ξεκινήσει με μια αρχική ομάδα 10-15 μηχανικών, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει αρκετά στην πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή