Νέα δολοφονία ερευνητή δημοσιογράφου

Νέα δολοφονία ερευνητή δημοσιογράφου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Την άγρια δολοφονία Σλοβάκου ερευνητή δημοσιογράφου, ο οποίος πυροβολήθηκε μαζί με την κοπέλα του στο σπίτι τους από άγνωστο δράστη, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία της Σλοβακίας. Κατά την πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, η δολοφονική επίθεση φαίνεται να συνδέεται με το δημοσιογραφικό έργο του θύματος, τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση σοκ εξαιτίας του τραγικού συμβάντος σε συνδυασμό με τις έντονες δημόσιες ανησυχίες που εκφράζονται για την υπάρχουσα διαφθορά.

Πρόκειται για τον 27χρονο Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος εργαζόταν για τον ειδησεογραφικό φορέα Aktuality.sk με ειδίκευση σε υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής, γεγονός που τον ανάγκαζε να συναναστραφεί με πολιτικούς και επιχειρηματίες που συνδέονταν με το κυβερνών κόμμα. Ο ίδιος και η κοπέλα του βρέθηκαν νεκροί στη Βέλκα Μάτσα, 65 χλμ. ανατολικά της Μπρατισλάβα. Η εταιρεία Axel Springer στην οποία ανήκει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος καταδίκασε τη δολοφονία δηλώνοντας πως «είμαστε σοκαρισμένοι και έκπληκτοι από την είδηση πως ο Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του υπήρξαν θύματα μιας απάνθρωπης επίθεσης. Θρηνούμε με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της σλοβακικής αστυνομίας, «από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το κίνητρο συνδέεται με την ερευνητική εργασία του δημοσιογράφου». Η τελευταία υπόθεση του Κούτσιακ αφορούσε τις ύποπτες συναλλαγές του επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ σχετικά με ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στην Μπρατισλάβα που είχε βρεθεί πέρυσι στο επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου. Ο Κούτσιακ φαίνεται να ερευνούσε τον λόγο που ο επιχειρηματίας φερόταν να είχε πωλήσει διαμερίσματα σε δικές του εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποδηλώνει περίπτωση φοροδιαφυγής. Μάλιστα, η επίμαχη υπόθεση ήταν ο λόγος που ξέσπασαν, το 2017, διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ. Ο Κούτσιακ φαίνεται πως ερευνούσε την υπόθεση για αρκετό καιρό. Τον Οκτώβριο του 2017, ο ίδιος είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Facebook πως είχε καταγγείλει ένα απειλητικό τηλεφώνημα στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι 44 μέρες από τη στιγμή που κατέθεσα ποινική καταγγελία για τις απειλές».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία, γράφοντας στο Twitter: «Είμαι σοκαρισμένος από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην Ε.Ε. Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον ελεύθερο Τύπο, γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι αξίζουν σεβασμό και προστασία. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε δολοφονηθεί η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε προβεί σε αποκαλύψεις εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της, την οποία είχε κατηγορήσει για διαφθορά. Στα 53 της χρόνια, η μητέρα τριών παιδιών σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της. Η δημοσιογράφος είχε εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της, ήταν όμως πιο γνωστή για το μπλογκ της στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Επίσης, είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες Μαλτέζων πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή