Συγχωροχάρτι με τη… λήξη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 μπορεί να έπεσε προχθές στη Νότια Κορέα, όμως τα προβλήματα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με την υπόθεση του ρωσικού ντόπινγκ φαντάζουν να μην έχουν τέλος μετά την απόφασή της για άρση του ρωσικού αποκλεισμού.

Εν μέσω κορεατικής ποπ, του ολυμπιακού ύμνου τραγουδισμένου στα αγγλικά, φωτεινών «αρκούδων πάντα» που έκαναν πατινάζ ενόψει των επόμενων Αγώνων στο Πεκίνο και άλλων θεαμάτων και ακροαμάτων – που πάντως υστερούσαν της όμορφης και καλόγουστης τελετής έναρξης– οι Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ ολοκληρώθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με τους Ρώσους αθλητές τελικά να παρελαύνουν χωρίς τη σημαία τους.

Υστερα από τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στη ΔΟΕ να μην αποκαταστήσει την παρουσία ρωσικών συμβόλων την τελευταία ημέρα των Αγώνων, λόγω και του δεύτερου κρούσματος ντόπινγκ από την ομάδα των ολυμπιακών αθλητών από τη Ρωσία, η Λωζάννη δεν επέτρεψε στη ρωσική αποστολή να φέρει τη σημαία της στο στάδιο κατά την τελετή λήξης.

Λίγο νωρίτερα, προχθές, οι αθλητές χόκεϊ από τη Ρωσία τραγούδησαν οι ίδιοι τον ύμνο της χώρας τους, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό όπου επικράτησαν στην παράταση της Γερμανίας και ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο ολυμπιακός ύμνος.

Σοβαρότερα, όμως, είναι τα πράγματα με την εμφανή πρόθεση της ΔΟΕ να επαναφέρει άμεσα τη ρωσική ολυμπιακή επιτροπή στους κόλπους του παγκόσμιου ολυμπισμού, αίροντας τον αποκλεισμό που επεβλήθη στις αρχές Δεκεμβρίου, μολονότι η Ρωσία δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία.

Οπως, μάλιστα, ανέφερε χθες ο Σαμίλ Ταρπίστσεφ, μέλος της ΔΟΕ από τη Ρωσία, η Λωζάννη μπορεί ακόμη και σήμερα ή αύριο να άρει τον ρωσικό αποκλεισμό, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων στην Κορέα. «Αν δεν υπάρχουν προβλήματα, η απόφαση για αποκατάσταση της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα ληφθεί αυτομάτως», είπε.

Ωστόσο, η προοπτική αυτή έχει εξοργίσει πολλούς εθνικούς οργανισμούς καταπολέμησης του ντόπινγκ, που με ανοικτή τους επιστολή προχθές στράφηκαν κατά της ΔΟΕ για το… ρωσικό συγχωροχάρτι της.

«Είναι απογοητευτικό ότι αυτή η συμφωνημένη άρση [του αποκλεισμού] που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες καταδεικνύει ότι η διαχείριση του θέματος από τη ΔΟΕ πάει από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε η επιστολή-ανακοίνωση του Ινστιτούτου των Εθνικών Οργανισμών κατά του Ντόπινγκ.

«Οι αλλεπάλληλες αποφάσεις της ΔΟΕ επί του θέματος κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα των καθαρών αθλητών δεν αποτελούν προτεραιότητα», κατήγγειλε η ένωση των εθνικών οργανισμών που κυριαρχείται από δυτικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή