Ηχηρό μήνυμα από Μακρόν προς Ερντογάν

Ηχηρό μήνυμα από Μακρόν προς Ερντογάν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επικοινωνία των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε στον απόηχο όλων όσα συνέβησαν τις προηγούμενες 20 ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε στην ακύρωση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο –ακόμη και χθες– παρέμενε σε συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού από το τουρκικό ναυτικό. Αν και το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ιταλικής ΕΝΙ έχει κινηθεί προς τα δυτικά και τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα ανοιχτά της Λεμεσού (από την ΕΝΙ έχει γίνει γνωστό ότι θα κινηθεί προς το Μαρόκο), το τουρκικό ναυτικό απλά έχει μειώσει τον αριθμό των μονάδων που περιφρουρούν το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθεί να ξεδιπλώνεται η τουρκική τακτική σύνδεσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε πως όσα συνέβησαν πρόσφατα στον τομέα της ενέργειας (προφανής αναφορά στην κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ) βοηθούν για την εξαγωγή πολύτιμων διδαγμάτων. Κατά τον κ. Ακιντζί είναι απαραίτητη είτε η «αλλαγή νοοτροπίας» από τους Ελληνοκυπρίους είτε η δημιουργία μιας ενδιάμεσης φόρμουλας για το ζήτημα των φυσικών πόρων. Επί τούτω, επανέλαβε πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα προγραμματισθεί.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται οι υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί ετοιμότητας των Τούρκων για επιστράτευση αν χρειαστεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, την Κυριακή τους τόνους διατήρησε ψηλά ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Επισκέφθηκε τα ναυπηγεία του Γκιολτσούκ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214. «Τη στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο», είπε ο κ. Γιλντιρίμ σε μια αποστροφή με αποδέκτη τη Λευκωσία. Επίσης, δήλωσε ότι «όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 (κλάση «Παπανικολής») που θεωρούνται το βασικό αντίβαρο στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας, η οποία υπολείπεται σε αυτόν τον τομέα. Αν το ναυπηγικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιλντιρίμ τελεσφορήσει, η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει έξι υποβρύχια τύπου 214.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή