Μία εβδομάδα, μία αιωνιότητα για τη Μέρκελ

Μία εβδομάδα, μία αιωνιότητα για τη Μέρκελ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξασφάλισε χθες τη συναίνεση του 97% των συνέδρων του κόμματός της για τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η χώρα μετράει αντίστροφα έως τις 4 Μαρτίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στην εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των μελών των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο χθεσινό έκτακτο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, αλλά υποσχέθηκε ότι θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων με τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία συγκυβέρνησης. Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα περιέγραψαν ως «επιεικώς χλιαρή» την αντίδραση των συνέδρων στις αναφορές της καγκελαρίου περί ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στη συμφωνία συγκυβέρνησης. Η έμφαση στον λόγο της Γερμανίδας καγκελαρίου δόθηκε στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς», στο οικονομικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας και ελεύθερης αγοράς που χαρακτηρίζει την πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών.

Το συνέδριο επικύρωσε την επιλογή της στενής συμμάχου της Αγκελα Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, στο αξίωμα της γενικής γραμματέως του κόμματος. Ωστόσο, μία ημέρα νωρίτερα, η καγκελάριος είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στον σημαντικότερο εσωκομματικό επικριτή της, τον 37 ετών Γενς Σπαν, μία θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Αναλυτές σημειώνουν ότι στη διάρκεια των ετών η Μέρκελ συνήθιζε να βγάζει εκτός πολιτικού στίβου τους επικριτές της και η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Σπαν είναι ένδειξη πως οι συσχετισμοί ισχύος αυτήν τη φορά είναι διαφορετικοί.

Ο Γενς Σπαν

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Σπαν, γνωστός στην Ελλάδα για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ελληνικό ζήτημα, έχει επικρίνει τη Μέρκελ ως υπερβολικά ελαστική στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Στη χθεσινή ομιλία του, πάντως, χάραξε ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και στην απειλητική για το κόμμα AfD, στηλιτεύοντας με πάθος τον ρατσισμό του κόμματος αυτού και ενθαρρύνοντας τους συνέδρους να ψηφίσουν μαζικά υπέρ του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Μόλις 27 από τους περίπου 1.000 συνέδρους καταψήφισαν την επιλογή της ηγεσίας. Μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας συγκυβέρνησης από τη βάση του κόμματος, η Γερμανία οδεύει είτε προς επαναληπτικές εκλογές είτε προς κυβέρνηση μειοψηφίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή