Κρίσιμη η ιταλική αναμέτρηση για την Ευρώπη

Κρίσιμη η ιταλική αναμέτρηση για την Ευρώπη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι ιταλικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής θα αποτελέσουν κρίσιμο πολιτικό βαρόμετρο για την Ευρώπη. Η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου Rosatellum, ο οποίος συνιστά μείγμα πλειοψηφικού συστήματος και αναλογικής εκπροσώπησης, θα συμβάλει στο αβέβαιο αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εστιάζουν στην πολιτική ανασφάλεια και την αδυναμία των μεμονωμένων κομμάτων να λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία σε επίπεδο εκλογικού ποσοστού, αλλά και στην αδυναμία των συνασπισμών να πετύχουν την απόλυτη πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, με αποτέλεσμα ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης να θεωρείται μακρινό όνειρο.

Ο συνασπισμός του κεντροδεξιού Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους ακροδεξιούς συμμάχους της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας υπολογίζεται γύρω στο 37,5%, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο κυμαίνεται από 26% μέχρι 33%. Ο μεγάλος χαμένος φαίνεται πως θα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, καθώς οι σφυγμομετρήσεις τού αποδίδουν ποσοστό 21%. Ο Ρέντσι έχει αποκλείσει τη συνεργασία με το Κίνημα 5 Αστέρων, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το Φόρτσα Ιτάλια. Από την άλλη, ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει πως θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεργαστεί με τον Ρέντσι, καθώς θεωρεί πως «δεν κρατάει τον λόγο του».

Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν ισχυρές διαφοροποιήσεις ως προς τα ζητήματα της σχέσης με την Ε.Ε., τη φορολογία και τη μετανάστευση. Ηδη, το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά δεν έχουν αποκρυσταλλώσει τη θέση τους απέναντι στο ενιαίο νόμισμα, ενώ οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Μπερλουσκόνι έχουν θορυβήσει τους ευρωπαϊκούς κύκλους λόγω του υπέρογκου κόστους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει σε ρευστό κοινοβουλευτικό σκηνικό, κάτι το οποίο ίσως επιβεβαιώσει τους φόβους που είχε εκφράσει πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή