Τα F-35 και η διασπορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκυρία είναι δύσκολη. Ελλάδα και Κύπρος έχουν απέναντί τους μια απρόβλεπτη και με επεκτατικές διαθέσεις Τουρκία. Στο «οπλοστάσιο» Αθήνας και Λευκωσίας υπάρχουν τα καρότα και τα μαστίγια της E.E., οι σχέσεις με σημαντικές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, και οι συνεργασίες με ισχυρούς περιφερειακούς παράγοντες όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη όπλο, λιγότερο προβεβλημένο, του οποίου την αποτελεσματικότητα κάποιοι συχνά αμφισβητούν. Αναφέρομαι στη διασπορά. Η ισχυρότερη φωνή της βρίσκεται στην ισχυρότερη χώρα, την Αμερική. Μπορεί να μην έχει την ισχύ που είχε κάποτε, μπορεί στη Γερουσία και στη Βουλή η παρουσία να είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με άλλες περιόδους, ωστόσο υπάρχει, έχει ρόλο, και συχνά φέρνει αποτελέσματα.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση, υπάρχει ενεργοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ρόλο έχουν όλοι, από την ΑΧΕΠΑ, την παλαιότερη ομογενειακή οργάνωση, μέχρι το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI), το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), κ.ά. Eδώ θα σταθώ στην ενεργοποίηση του τελευταίου, σε συνεργασία με το αρμενικό λόμπι, για την ακύρωση της πώλησης των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα συμφέροντα, οικονομικά και στρατηγικά, είναι μεγάλα, οι γεωπολιτικές ισορροπίες λεπτές. Ωστόσο, έχει αρχίσει μια καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, η οποία θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς. Η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με τα «αόρατα» F-35 θα ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Και όπως, εύστοχα το έθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», με τις προκλήσεις της Τουρκίας να καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες «το να της επιτραπεί να συνδυάσει αυτές τις προκλήσεις με την τελευταία αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία είναι μια συνταγή για καταστροφή».

Δεν ξέρω αν θα πετύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια. Το βέβαιο είναι πως σε μια καθοριστική πτυχή της ελληνοτουρκικής εξίσωσης, όπου λόγω οικονομικής συγκυρίας η ίδια η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, η ελληνοαμερικανική κοινότητα με την παρέμβασή της προσπαθεί, και ίσως καταφέρει, να βοηθήσει καίρια την Ελλάδα. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι υπάρχει. Και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, ιδιαίτερα αν οι διαφορετικές οργανώσεις, που συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συνεργασθούν για την επίτευξη κοινών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή