Το Κονκλάβιο (27/02/18)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκδίκηση και ο Σύρου

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση πρέπει αυτή την ώρα να σκάβει δύο τάφους, αν υποθέσουμε ότι ο Κομφούκιος είχε δίκιο ότι αυτό απαιτείται απ’ όποιον ξεκινά ένα ταξίδι εκδίκησης… Αλλά η υπόθεση της τροπολογίας που αφορά το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου –και κυρίως το «παγκάρι» της Μητρόπολης Σύρου– έχει αρχίσει και θυμίζει εκδίκηση έναντι του Δωρόθεου και της Εκκλησίας για την τελική στάση που τήρησε στο ονοματολογικό και φυσικά για το συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκεί θυμίζω ότι ο μητροπολίτης Σύρου –ως αντιπρόεδρος της ΔΙΣ– ήταν ο «θεσμικός» ομιλητής από την πλευρά της Εκκλησίας. Πληροφορούμαι, δε, ότι η επίμαχη τροπολογία, που αλλάζει το καθεστώς του εν λόγω Ιδρύματος έτσι ώστε η διοίκηση και η διαχείρισή του να παραδοθούν στον δήμο έναντι της Μητρόπολης Σύρου (η οποία εισπράττει 2% των εσόδων της από κει), κατατίθετο και αποσυρόταν από το πρωί της Παρασκευής, μέχρι που επανακατατέθηκε χθες από τον Κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας την αντίδραση της ΔΙΣ. Εγώ, πάλι, περιμένω να δω αν θα την καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ…

Αμερικανικές αφίξεις

Πυκνές οι αφίξεις του αμερικανικού παράγοντα στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο αμερικανικό κλιμάκιο που βρίσκεται σε αθηναϊκό έδαφος για την υπόθεση της αναβάθμισης των F-16. Αλλά και στο γεγονός ότι εδώ βρίσκεται και η Εμιλι Στολ, υπεύθυνη του γραφείου Ελλάδας στο τμήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πληροφορούμαι ότι η Στολ θα έχει συναντήσεις στο ΥΠΕΞ, αλλά και ραντεβού με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εχω την εντύπωση ότι η επίσκεψη δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό και φυσικά από το επαπειλούμενο «Κούγκι» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για να μην παρεξηγούνται

Μένω στους Αμερικανούς και δη στον Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Το ενδιαφέρον είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι το ραντεβού ζήτησε ο Πάιατ και όχι ο Κυριάκος. Καθώς και ότι πρώτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα ήταν η υπόθεση Novartis. Αν κρίνω, δε, από τις διαρροές της Ν.Δ. που ακολούθησαν και φέρουν τον πρέσβη να δηλώνει ότι ουδεμία σχέση έχει η έρευνα του FBI με Ελληνες πολιτικούς, τότε μπορώ να φανταστώ ότι οι Αμερικανοί εξηγούνται για να μην παρεξηγούνται. Κοινώς, διευκρινίζουν ότι άλλο η ελληνική έρευνα που αφορά Ελληνες αξιωματούχους και άλλο η έρευνα του FBI, που αφορά πρακτικές διαφθοράς που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Αν αυτό δεν συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα, είναι μια άλλη ιστορία…

Μιλάει στην μπάλα

Μια ωραία ατμόσφαιρα τις προάλλες στον αγώνα μπάσκετ της ομάδας της Βουλής με παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Μεταμόρφωσης. Θυμίζω ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος και ο Κυρ.Μητσοτάκης είναι από τους παλαιότερους της ομάδας μπάσκετ της Βουλής. Πάντως, παρόλο που ο Κυριάκος παίζει τένις, μου λένε ότι είναι καλός και στο μπάσκετ και ότι έδωσε πολλές ασίστ (μαζί του έπαιξαν ακόμη οι Χ. Δήμας, Γ. Κεφαλογιάννης και Β. Κικίλιας). Να σημειώσω ότι στην κερκίδα, πλην του Β. Λεβέντη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι το ’παιζε πολλά βαρύς και έκανε ότι δεν είδε τον Μητσοτάκη, εθεάθησαν η Αννα Καραμανλή, αλλά κυρίως η Κατερίνα Μάρκου. Εικάζω ότι η παρουσία της δεν ήταν τυχαία, καθώς οσονούπω ανακοινώνεται η προσχώρησή της στη Ν.Δ.

Συνέβη το 2004

Εχω την εντύπωση ότι ο Κώστας Σημίτης απορεί αυτές τις μέρες για το πώς τον έχουν αφήσει εκτός του κάδρου της υπόθεσης Novartis… Οχι βέβαια ότι γλίτωσε από το μικρόβιο των fake news, καθώς κάποιοι φαντάστηκαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός καθυβρίστηκε στο πλοίο με προορισμό τη Σύρο, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Αυτό που συνέβη –το 2004– είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση φαρμακευτικές δαπάνες της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ, οι οποίες μέχρι το 2009 είχαν εκτοξευθεί στα 5,6 δισ. ευρώ. Σημειώνω ότι το «ξεχείλωμα» περιορίστηκε το 2015, όταν και ξανάφθασε στο επίπεδο του 2004.

Κάθε μέρα γιορτή

Λένε ότι η γιορτή κρατά 40 μέρες. Αυτό δεν ισχύει για το Ποτάμι, όπου κάθε μέρα είναι γιορτή… (γιατί όχι;) Να υπογραμμίσω, πάντως, ότι χθες ήταν πράγματι γιορτή, καθώς το Ποτάμι γιόρτασε τα τέσσερά του χρόνια. Τι να πω… Να τα εκατοστίσει, αν και δεν το βλέπω…

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

«Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό. Εχω ωραίο καφέ και σοκολατάκια…». Με αυτόν τον τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από την πλευρά του την μπάλα στην κερκίδα για όσους είδαν χθες το απόγευμα την Κατερίνα Μάρκου να βγαίνει από το γραφείο του στη Βουλή και του ζήτησαν να εξηγήσει την επίσκεψη… Υποθέτω ότι το μήνυμα είναι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή