Συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα του ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού

Συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα του ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, προσήχθη σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επί δύο ώρες έδινε εξηγήσεις και απαντούσε σε ερωτήσεις των συμβουλών Επικρατείας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κινήθηκε πριν τη διαφυγή του από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί μεν άσυλο αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» τη σχετική απόφαση.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος αξιωματικός, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου. Κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, ο Suleyman Ozkaynakcim απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών και ειδικά του Νικολάου Σακελλαρίου ο οποίος υπέβαλε και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων.

Διά μέσου μεταφράστριας, περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα, δηλαδή ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στη στρατιωτική μονάδα του τη στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών, ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών, κ.λπ. Ουσιαστικά, περιέγραψε τα όσα είχε ακριβώς πει στην 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ και η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στην εν λόγω υπόθεση εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος.

Κατά τη σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, διά του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη. Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).

Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διά του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και σήμερα εκπροσώπησαν το ΔΣΑ οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

Συζήτηση για τη νομιμότητα ή μη της επιβολής περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών που ζητούν διεθνή προστασία

Στο μεταξύ, στο Δ' Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ρόδου και Κω, που στρεφόντουσαν για διαφορετικούς λόγους, κατά της απόφασης της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου (31.5.2017), με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στη Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4375/2016, προβλέπει ότι στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία μπορεί να τίθεται περιορισμός κυκλοφορίας τους σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, μετά από απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

Αναλυτικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων (σύμβαση Γενεύης, διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.λπ.).

Παράλληλα, οι πέντε Δικηγορικοί Σύλλογοι, ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου καθώς έχουν υποστεί βλάβη. Βλάβη που οφείλεται στην αθρόα ροή των προσφύγων στα νησιά, η οποία έχει δημιουργήσει ένα επισφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την αναχώρηση από τα νησιά μεγάλου αριθμού κατοίκων. Κάτι που έχει ως συνέπεια την εκμηδένιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων.

Ενώπιον του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, συζητήθηκαν οι εν λόγω δύο αιτήσεις και δικηγόροι τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των προσφευγόντων ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή