Καταγγελίες για χημικά στη Συρία

Καταγγελίες για χημικά στη Συρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και ιδιαίτερα στην πολιορκημένη από τον κυβερνητικό στρατό περιοχή της ανατολικής Γούτα διερευνά, από την περασμένη Κυριακή, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW). Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Μεταξύ των περιστατικών που διερευνώνται συγκαταλέγεται και επίθεση που έλαβε χώρα στην Ανατολική Γούτα την Κυριακή, με αποτέλεσμα ένα παιδί να χάσει τη ζωή του και άλλοι άνθρωποι να εμφανίσουν αναπνευστικά συμπτώματα, συμβατά με τη χρήση χημικών αερίων. Η συριακή αντιπολίτευση έχει καταγγείλει το καθεστώς Ασαντ για χρήση χημικών όπλων, κάτι που η Δαμασκός κατηγορηματικά αρνείται, ενώ η Ρωσία έχει κάνει λόγο για πιθανές «προβοκάτσιες» εκ μέρους τζιχαντιστών, αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Νωρίτερα, αυτό τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού αν εξακριβωθούν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει πυραυλική επίθεση εναντίον συριακών στόχων, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε αέριο σαρίν, που σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους στο Χαν Σεϊχούν. Οι ερευνητές του OPCW δεν θα μεταβούν στη Συρία λόγω των προβλημάτων ασφαλείας στη χώρα, αλλά θα εξετάσουν μάρτυρες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, ενώ θα έχουν συνεντεύξεις με ειδικευμένους γιατρούς.

Στο μεταξύ, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, που εξέταζε τη συμμόρφωση της Βόρειας Κορέας με τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, πιθανολογεί διασύνδεση Πιονγιάνγκ – Δαμασκού στο πεδίο των χημικών όπλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε στη Συρία ανοξείδωτα κεραμικά, βαλβίδες και θερμόμετρα που μπορούν να προσφέρουν πρώτες ύλες για την παρασκευή χημικών όπλων. Πάντως, στην έκθεση της οκταμελούς ομάδας ειδικών αναγνωρίζεται ότι οι εν λόγω ενδείξεις δεν αποδεικνύουν αναγκαστικά ότι η Δαμασκός κατασκεύασε και, ακόμη περισσότερο, χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Στην ίδια την ανατολική Γούτα, αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν και πάλι στόχους στην περιοχή, παρά τη σύντομη κατάπαυση του πυρός, στο πλαίσιο της πεντάωρης εκεχειρίας που ανακοίνωσε μονομερώς η Ρωσία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τόνισε, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή, κάτι που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεσμεύθηκε ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή