Αυστηρό μήνυμα Ε.Ε. προς την Πολωνία

Αυστηρό μήνυμα Ε.Ε. προς την Πολωνία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι δυτικές χώρες της Ε.Ε. προειδοποίησαν χθες την Πολωνία ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τις επιδόσεις της στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών. Απέφυγαν, πάντως, να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση της Βαρσοβίας. Στη μακρά και τραυματική αντιπαράθεση Πολωνίας – Κομισιόν, η Επιτροπή κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα στη χώρα ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου με τις μεταρρυθμίσεις που έχει θεσπίσει στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015. Μετά την επίμονη άρνηση της Βαρσοβίας να πάρει πίσω τις αλλαγές, εκπρόσωποί της κάθισαν χθες στο ίδιο τραπέζι με την Ε.Ε., καθώς διαμορφώνεται ο επόμενος προϋπολογισμός του 2021.

Φτάνοντας, χθες, στις Βρυξέλλες για τη διυπουργική συνάντηση, ο Γερμανός Μίχαελ Ροτ απέτρεψε την Πολωνία να χρησιμοποιήσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν ως πρόσχημα για καθυστερήσεις στις αποφάσεις της. «Η ώρα πλησιάζει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία σειρά από χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι πολύ ανήσυχες για την κατάσταση του κράτους δικαίου, ειδικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Ροτ, προσθέτοντας ότι Βερολίνο και Παρίσι μιλούν με μια φωνή. «Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε μια αποδεκτή λύση. Τις τελευταίες μέρες έχω παρατηρήσει κάποια θετικά σημάδια για την προθυμία της Πολωνίας να συμμετάσχει στον διάλογο. Αυτό είναι σημαντικό, ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για υποσχέσεις, αλλά για σαφείς πράξεις», διευκρίνισε. Ανώτατοι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στους νόμους περί Δικαιοσύνης, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν συζητηθεί ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία και η Ολλανδία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που δεν θέλουν η Πολωνία να ξεφύγει χωρίς επιπτώσεις.

Προσπάθεια συμφιλίωσης

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πολωνός πρόεδρος επισκέφθηκε χθες εβραϊκό κέντρο σε μια συμφιλιωτική προσπάθεια, καθώς οξύνεται το κύμα αντισημιτισμού στη χώρα και εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης με το Ισραήλ γύρω από νέο νόμο που ποινικοποιεί την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Πολωνία για το Ολοκαύτωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή