Μαίνεται ο «πόλεμος» στη Δικαιοσύνη για τη Novartis

Μαίνεται ο «πόλεμος» στη Δικαιοσύνη για τη Novartis

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η διαμάχη που σοβεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΕΔΕ να έχουν αποδυθεί σε ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών διά ανακοινώσεων, με αφορμή τους ενδεδειγμένους, κατά την άποψη της κάθε πλευράς, δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση πέντε μελών της Ενωσης (τρία μέλη του Δ.Σ., και δύο μέλη) με την οποία απέδιδαν κατηγορίες στο προεδρείο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και ασπάζονταν τη θέση της επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου για συνέχιση της έρευνας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, χθες το προεδρείο της Ενωσης απάντησε με έτερη ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Συντονισμένες επιθέσεις με φανερούς σκοπούς».

Στην ανακοίνωση, σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, που υπογράφεται από τους κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη (πρόεδρος), Παναγιώτη Λυμπερόπουλο (Α΄ αντιπρόεδρος), Νικόλαο Σαλάτα (γενικός γραμματέας), Αγγελική Δεμέστιχα (υπεύθυνη διαχείρισης Οικονομικών), Χαράλαμπο Σεβαστίδη (εκπρόσωπος Τύπου), Ευστάθιο Βεργώνη (Β΄ αντιπρόεδρος), Δημήτριο Φούκα (αναπληρωτής γενικός γραμματέας), Ακριβή Ερμίδου (αναπληρώτρια υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών) και Βαρβάρα Πάπαρη (μέλος), γίνεται λόγος για «κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους» αναφορικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις των «πέντε», ενώ τους αποδίδεται συμπόρευση με την κ. Θάνου. «Σύσσωμη η μειοψηφία του Δ.Σ. της Ενωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Θάνου», σημειώνεται και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά εις επίρρωσιν του παραπάνω ισχυρισμού. «Η Ενωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις (σ.σ. για το ποιος θα πρέπει να διερευνήσει τη δικογραφία), αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι δικαστικοί σχηματισμοί. Τονίσαμε ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου για ορισμό εφέτη ανακριτή».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό Προεδρείο της μεγαλύτερης Ενωσης της χώρας ότι “εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά”. Τους προτρέπουμε κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες (…). Η Ενωση θα συνεχίζει να προασπίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της με οποιοδήποτε τίμημα».

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του (REAL FM) o υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στη θέση της αντιπολίτευσης περί εμπλοκής του πρώην υπουργού Υγείας και νυν υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis, υποστήριξε ότι «το όνομα του κ. Κουρουμπλή αναφερόταν στη δικογραφία εξαιτίας αναφοράς που είχαν καταθέσει ο κ. Λοβέρδος και η κ. Χριστοφιλοπούλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δεν υπήρχε στη δικογραφία κάτι άλλο σε βάρος του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή