Ηττα Τραμπ στο Κογκρέσο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας

Ηττα Τραμπ στο Κογκρέσο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Συγκοινωνίες και τις Υποδομές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπιλ Σούστερ, αναγνώρισε την Τρίτη ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ικανή υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για να προχωρήσει ένα σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και προέβλεπε να ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

 
Ο ρεπουμπλικάνος Σούστερ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ «προφανώς δεν έφθασε το επίπεδο της υποστήριξης που απαιτείτο για να εγκριθεί από το Κογκρέσο».
 
Παράλληλα ο Σούστερ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Γερουσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανανέωση της εντολής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία εκπνέει στα τέλη του Μαρτίου. Εάν δεν τη διαθέτει, η FAA δεν θα είναι σε θέση να εισπράττει φόρους και τέλη, ενώ πολλά από τα στελέχη της θα απολυθούν.

 
Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο την πρότασή του για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, που υποστήριξε ότι θα το εκσυγχρόνιζε και θα μείωνε τα κόστη των αεροπορικών ταξιδιών.
 
Όμως δημοκρατικοί κατήγγειλαν ότι το σχέδιο του Λευκού Οίκου θα παρέδιδε έναν πόρο στρατηγικής σημασίας σε ειδικά συμφέροντα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ενώ αρκετά στελέχη των ρεπουμπλικάνων εναντιώθηκαν στην πρόταση.
 
Yπέρ του σχεδίου τάσσονταν οι United Airlines, Hawaiian Airlines Inc, American Airlines και Southwest Airlines, οι οποίες εκπροσωπούνται από το λόμπι Airlines for America.
 
Η Ένωση Ιδιοκτητών Αεροσκαφών και Πιλότων, οργανώσεις της πολιτικής αεροπορίας, αξιωματούχοι σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, εργατικά συνδικάτα, ενώσεις καταναλωτών και αεροδρόμια με μια κοινή επιστολή τους προς το αμερικανικό Κογκρέσο διατράνωσαν ότι θα προβάλλουν αντίσταση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

 
Η πρόταση του Τραμπ προέβλεπε ότι η FAA θα έπαυε να είναι αρμόδια για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και την επίβλεψη του συστήματος θα αναλάμβανε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία.
 
Η FAA δαπανά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Το ποσό καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τα τέλη και τους φόρους που καταβάλλει το επιβατικό κοινό. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξάλλου έχει διαθέσει πάνω από 7,5 δισεκ. δολάρια για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και να εγκατασταθούν συστήματα επόμενης γενιάς τα τελευταία χρόνια.

 
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι προσπάθειες τηςς FAA για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας έχουν αποτύχει και αποτελούσαν «απόλυτη κατασπατάληση χρημάτων».
 
Ωστόσο οι πολέμιοι της ιδιωτικοποίησης αντέτειναν πως το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλο που η ιδιωτικοποίησή του δεν θα εξοικονομούσε χρήματα, απεναντίας θα αύξανε το κόστος των εισιτηρίων και θα δημιουργούσε κινδύνους για την ασφάλεια των αερομεταφορών και την εθνική ασφάλεια. Ακόμη, επισήμαναν ότι η αναβάθμιση των τεχνολογικών μέσων του συστήματος θα έμπαινε στο περιθώριο αν αναλάμβανε μια εταιρεία κι ότι θα πέρναγαν χρόνια πριν ανατεθούν συμβάσεις για τον σκοπό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή