Διεκδικήσεις από την Αγκυρα μέσω NAVTEX

Διεκδικήσεις από την Αγκυρα μέσω NAVTEX

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα εξακολουθεί να προβάλλει κατά τρόπο μαξιμαλιστικό τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά διά της έκδοσης NAVTEX με την οποία χορηγείται άδεια ερευνών στο γερμανικό πλοίο «Maria S. Merian» που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Οι γερμανικές αρχές ζήτησαν άδεια για τις έρευνες του κρατικού γερμανικού πλοίου για μια περιοχή από τα ανοικτά της Κύπρου μέχρι και την Κρήτη, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ωστόσο, η NAVTEX την οποία εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας αφορά το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χθες από την τουρκική εφημερίδα Milliyet, με τίτλο, μάλιστα, «Αδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο».

Ανάλογη άδεια ζήτησαν οι γερμανικές αρχές και από την Αθήνα, η οποία, μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού παρείχε τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις για την περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Κατατέθηκε άδεια κατά τους τύπους και τα προβλεπόμενα στην Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ).

Δεδομένου ότι η έκδοση των συγκεκριμένων NAVTEX αφορά έρευνες επί της στήλης ύδατος (συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα) και όχι στην υφαλοκρηπίδα, η τουρκική σπουδή αντιμετωπίζεται περισσότερο ως προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την παρουσία μιας τρίτης χώρας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλει τις διεκδικήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες κινήσεις, τότε με αφορμή την παρενόχληση γερμανικού πλοίου στο Αιγαίο, ακυρώθηκαν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε χθες ότι η γενικότερη κινητικότητα των Τούρκων έχει ως βασικό στόχο να μπλοκάρει τις διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τουρκικές ενέργειες δεν πρόκειται να ανακόψουν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λακκοτρύπης (ΣΚΑΪ) τονίζοντας ότι η Λευκωσία θα προχωρήσει αποφασιστικά στις έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Εγκαίνια

Τις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στη Σμύρνη προκειμένου να παραστεί στην τελετή των επίσημων εγκαινίων του γενικού προξενείου. Η απόφαση για αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου, το οποίο στεγάζει το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, ελήφθη προ περίπου τριών ετών, με τη δαπάνη να καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή