Αίτηση ακύρωσης περιορισμού προσφύγων στα νησιά

Αίτηση ακύρωσης περιορισμού προσφύγων στα νησιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Σάμου και της Ρόδου, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μετά την εκδίκαση χθες το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης της απόφασης «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία». Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα, με την «αίτησή μας υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας, αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς δεν μπορεί να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει τώρα. Αρνούμαστε να μεταβληθούν τα νησιά μας σε φυλακές, με σκοπό να αποκρουστούν οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη». Αναφερόμενη στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η κ. Ζαννάρα σημείωσε πως «δεν αντιτιθέμεθα συνολικά στη συμφωνία, αλλά μπορούν να υπάρχουν βελτιώσεις».

«Δεν υπήρχε ποτέ γραπτό κείμενο της κοινής δήλωσης, η οποία επίσης δεν πέρασε από την ελληνική Βουλή, άρα δεν έχει νομική ισχύ», υποστήριξε η κ. Γραμματική Αλοιμόνου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου. «Δεν υπάρχει σαφής όρος για την υποχρεωτικότητα παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα μπορούσαν με αναλογικότητα να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε.

Οι παρευρισκόμενοι σχολίασαν τα επιχειρήματα του Δημοσίου, όπως καταγράφηκαν από τη νομική του εκπροσώπηση στο ΣτΕ, σημειώνοντας πως δεν είναι πειστικές οι αναφορές πως το Δημόσιο έχει έννομο συμφέρον από τον γεωγραφικό περιορισμό ή πως έτσι μπορεί να γίνει πιο εύκολα η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός υποστήριξε το αίτημα των νησιωτικών δικηγορικών συλλόγων, τονίζοντας πως «η απαγόρευση μετακίνησης είναι αντίθετη με την υπέρτατη αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, πλήττει τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου». Και έθεσε το ζήτημα πως οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εκδίκαση του αιτήματός τους στη δευτεροβάθμια επιτροπή, που συνεδριάζει στην Αθήνα. «Αποστερούνται του δικαιώματος της ακρόασης», ανέφερε.

Η κυρία Κατσιγιάννη, νομική εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ανάλογο αίτημα του Συμβουλίου συνεξετάστηκε χθες), τόνισε πως «παραβιάζεται το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο από τον γεωγραφικό περιορισμό, ο οποίος δεν εξειδικεύεται ούτε δικαιολογείται». Σε σχέση με την εκδίκαση των αιτήσεων στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, υπογράμμισε πως, με βάση την εμπειρία του Συμβουλίου, κανένα άτομο που αιτείται ασύλου δεν ενημερώνεται για την ημερομηνία εκδίκασης, ούτε έχει οιαδήποτε συμμετοχή.

Για συνολικό έλλειμμα στρατηγικής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μίλησε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ ο παρευρισκόμενος βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως θεωρεί το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων «νομικά βάσιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή