Το παρασκήνιο της παραίτησης Παπαδημητρίου

Το παρασκήνιο της παραίτησης Παπαδημητρίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι όποιοι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει η κυβερνητική ηγεσία τη δυναμική της υπόθεσης λήψης επιδόματος ενοικίου από την τέως αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, να αποστασιοποιηθεί και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιλογή στην οποία αρέσκεται ο κ. Αλ. Τσίπρας, ναυάγησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και συζύγου της κ. Αντωνοπούλου, Δημ. Παπαδημητρίου, να υποβάλει και αυτός παραίτηση, αυτομάτως προσέδωσε νέα διάσταση στην υπόθεση. Κυρίως, δε, στέρησε από την κυβερνητική ηγεσία τη δυνατότητα αποστασιοποίησης από τις εξελίξεις, καθώς το κενό που προκύπτει από την παραίτηση αυτή αναγκαστικά επιτάσσει άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, η συντήρηση της υπόθεσης στην επικαιρότητα, με νέα στοιχεία να έρχονται στο φως, καθιστούν μονόδρομο για τον πρωθυπουργό την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση κινήσεων που θα αλλάξουν την ατζέντα.

Ο κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα αργά το βράδυ της Δευτέρας και του γνωστοποίησε την επιθυμία του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του για λόγους ευθιξίας, σε συνέχεια της παραίτησης της συζύγου του. Φέρεται, μάλιστα, να αναφέρθηκε σε πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να συνεχίσουν το εκεί έργο τους. Ενδεικτικό της αμηχανίας για την εξέλιξη αυτή είναι ότι η ανακοίνωση αποδοχής της παραίτησης του τέως, πλέον, υπουργού Οικονομίας, εκδόθηκε από το Μαξίμου λίγο μετά τις 8 π.μ. χθες.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από τη Δευτέρα είχαν ακουστεί, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σχόλια για συνευθύνη του κ. Παπαδημητρίου στην υπόθεση λήψης του επίμαχου επιδόματος, η κυβερνητική προσέγγιση ήταν διαφορετική, καθώς ως προτεραιότητα ετέθη να κλείσει η υπόθεση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Εξ ου και δεν ετέθη προς τον κ. Παπαδημητρίου θέμα δυσαρέσκειας ή ευθυνών του. Φαίνεται, πάντως, ότι ο ίδιος εξέλαβε την αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε προς τη σύζυγό του ως συνολικότερη έκφραση δυσαρέσκειας και επέλεξε να προχωρήσει στην υποβολή παραίτησης.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στη λήψη της απόφασης του κ. Παπαδημητρίου να παραιτηθεί να συνεκτιμήθηκαν και οι πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού της κυβέρνησης θα απομακρυνόταν από το πόστο του. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι δεν αποδείχθηκε όσο παραγωγικός θα έπρεπε στα καθήκοντα που ανέλαβε, του καταλόγιζαν δυσκολία στη συνεργασία μαζί τους, αλλά και αδυναμία κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας, που λειτουργούσε ως τροχοπέδη σε ένα κρίσιμο για την ολοκλήρωση της μνημονιακής πορείας πόστο.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ιστορία της επιδότησης ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη δεν έχει μεγαλύτερο βάθος και δεν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα πλήγματα. Αλλωστε, ο σχετικός έλεγχος έγινε πρώτα εσωτερικά στην κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του θέματος. Επιπλέον, θεωρούν ότι η απόφαση του κ. Τσίπρα να καταργηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαθιστά εν μέρει τη φθορά που υπέστη η κυβέρνηση και μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα υπεράσπισης της θέσης «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», στην οποία, παρά το στραπάτσο του επιδόματος, η κυβέρνηση επιθυμεί να επανέλθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή