Η διεκδίκηση ενώνει μια ποιήτρια και μια φεμινίστρια

Η διεκδίκηση ενώνει μια ποιήτρια και μια φεμινίστρια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ηθοποιοί, δύο μουσικοί, μία ερμηνεύτρια και μία περφόρμερ συναντιούνται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο, στην παράσταση «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» που παρουσιάζεται στις 5, 6, 8, 12, 13, 19, 20 Μαρτίου. Αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, αλλά και στη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας Σαπφώ, καταπιάνεται με τη ζωή δύο ξεχωριστών γυναικών και τους αγώνες τους για τη γυναικεία χειραφέτηση.

«Η Ελενα Παλαιολόγου συγγραφέας, ποιήτρια και στιχουργός είχε ασχοληθεί με τον έργο της Σαπφούς. Συζητώντας και με την Αρετή Κοκκίνου για τη μελοποίηση ποιημάτων της, σκεφτήκαμε να συνδέσουμε τις δύο μεγάλες προσωπικότητες κι ας είναι τόσο μακρινές», λέει στην «Κ» η Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη που ανέλαβε την επιμέλεια των κειμένων τής παράστασης. Η διεκδίκηση είναι αυτό που ενώνει τις δύο ηρωίδες. «Πολλοί αγνοούν το έργο τους και αναφέρουν τη Σαπφώ ως την ομοφυλόφιλη ποιήτρια, μη γνωρίζοντας ότι η ποίησή της ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ότι στην πατρίδα της τη Λέσβο μετά τον θάνατό της έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της, στις Συρακούσες και στην Πέργαμο στήθηκαν αγάλματα. Ηταν μια μορφωμένη γυναίκα όπως αργότερα η Καλλιρρόη Παρρέν, μια εμβληματική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας, η οποία το 1887 εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», μια γυναίκα που πάλεψε για τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ίδρυσε το «Λύκειον των Ελληνίδων», διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου, συνέβαλε στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα».

Στο όνειρό της

Στην πλοκή του έργου η Παρρέν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της συναντά την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, και βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα. Η παράσταση παρουσιάζεται από τις Βίκυ Μαραγκάκη και Θεοδώρα Σιάρκου, σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, μουσική της Αρετής Κοκκίνου με ερμηνεύτρια την Μόρφω Τσαϊρέλη. Η χορογραφία είναι της Φένιας Μπότση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή