Μεταφορά των ευθυνών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν πάντοτε μια στιγμή κρίσης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, από τότε που ο Ξενοφών Ζολώτας, πριν απεριγράπτως πολλά χρόνια, καθιέρωσε τη διατύπωση αυστηρής και κωδικοποιημένης κριτικής προσέγγισης σε οικείο κεφάλαιο της έκθεσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν και είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς του ελληνικού κράτους που προστάτευσαν και ακόμη προστατεύουν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Αντιθέτως, στα αυταρχικά και καθόλου δημοκρατικά καθεστώτα η κεντρική τράπεζα δεν χαίρει ποτέ ανεξαρτησίας, για παράδειγμα στα σοβιετικού τύπου καθεστώτα. Αυτά έχει κατά νου (ελπίζω όχι ως πρότυπο) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην παράδοση αυτή εγγράφεται και η παραίνεση του σημερινού διοικητή Γιάννη Στουρνάρα προς την κυβέρνηση σχετικά με τις τεχνικές που αφορούν στην επιστροφή ενώπιον των αγορών κεφαλαίων και αναμένεται να υιοθετηθούν μετά το καλοκαίρι. Ο διοικητής συμφωνεί με τον πρόωρο δανεισμό, εντός δηλαδή του τρέχοντος έτους: «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς αποθέματος πριν από τη λήξη του προγράμματος δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα». Εξάλλου, και ως υπουργός Οικονομικών (2012-2014) ο κ. Στουρνάρας είχε φροντίσει για τη δημιουργία ενός ευμεγέθους αποθεματικού, γύρω στα 5 με 7 δισ. ευρώ, κατά την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ.

Τώρα όμως, σύμπαντες οι «θεσμοί», Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Ταμείο και ΔΝΤ, ζητούν από την κυβέρνηση να μεγαλώσει το αποθεματικό μέχρι σχεδόν τα 20 δισ. προτού χρειαστεί να επιστρέψουμε στις αγορές, που λειτουργούν πάντοτε υπό τον πιο σκληρό κανόνα γνωστό ως «business as usual», χωρίς δηλαδή πολιτικές σκοπιμότητες. Συμπληρωματικά, όλοι οι παραπάνω σημειώνουν ότι η επιλογή για ένα τόσο φουσκωμένο «μαξιλάρι» καθίσταται υποχρεωτική αφού η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να συμφωνήσει με το Eurogroup σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Κουτεντάκης στο όνομα της κυβέρνησης τα είπε χωρίς περιστροφές. Επελέγη η δημόσια αντιπαράθεση λέγοντας πως η προληπτική προτροπή Στουρνάρα «ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της, ρίχνοντας τα ζάρια του «blame game», παιχνίδι στο οποίο έχει αποδείξει τις ικανότητές της, για την προ καιρού προδιαγραφείσα αποτυχία του πρωθυπουργικού σεναρίου για την «καθαρή έξοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή