Τα φρέσκα του Μαρτίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούτα / Μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα, που διαρκούν τα κρύα, βρίσκουμε ακόμα εσπεριδοειδή: Λεμόνια αρωματικά και ζουμερά από Λακωνία, Κορινθία και Στερεά Ελλάδα. Πορτοκάλια Μέρλιν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και ερυθρόσαρκα. Σαγκουίνια Πελοποννήσου. Τώρα ξεκινάνε και τα πρώτα Βαλέντσια. Επίσης λίγα νεράντζια, φράπες και περγαμόντα, αλλά και ελληνικά γκρέιπφρουτ, κυρίως Χανίων, Άρτας και Πελοποννήσου. Σε ορισμένους πάγκους βρίσκουμε και πρώιμες (αλλά όχι και τόσο νόστιμες) φράουλες, κυρίως Ηλείας. Ψυγείου είναι τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα μανταρίνια, τα μήλα.

Λαχανικά / Όσο κρατάνε ακόμα οι ψύχρες και οι κακοκαιρίες, ευνοούνται όλα τα κηπευτικά: Αγκινάρες (εξαιρετικές, αλλά δυσεύρετες, από τις Κυκλάδες, νόστιμες και σε αφθονία του Ναυπλίου), Κάρδαμο, Κουνουπίδια, Λάχανα κεφαλωτά (σφιχτά), αφράτα (για λαχανοντολμάδες) και πλακέ, Μάραθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μυρώνια και καυκαλήθρες, σέλινα, σαλάτες, τσουκνίδες, μπρόκολο. Επιμένουμε βιολογικά, κυρίως στα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια. Τώρα ξεμυτίζουν τα πρώτα τρυφερά σπαράγγια, κουκιά και αρακάδες. Σε κάποιους πάγκους, προς τα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου, θα βρούμε και ματσάκια με φρέσκο χαμομήλι. Τέλος, βρίσκουμε αβοκάντο κυρίως Κρήτης, ενώ σε κάποιες λαϊκές βρίσκουμε όχι μόνο καλλιεργημένη, αλλά και άγρια ρόκα, όπως και χόρτα του βουνού.

Ψάρια – θαλασσινά / Αυτόν το μήνα τελειώνει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, των οποίων η αλιεία απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, αλλά βρίσκουμε ακόμα γυαλιστερές και κυδώνια, ενώ έχει ξεκινήσει και η περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η αλιεία του αστακού. Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες και από τα μέσα του μήνα ξεκινούν και τα γρι γρί: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαρίδες, Γαύρος, Γλώσσα, Γόπα, Καραβίδες, Καλαμάρια, Κολιοί, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνι, Μπαρμπούνια, Μπακαλιαράκια, Παντελής (Σικιός), Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκορπίνες Σουπιές, Χταπόδια.

Κρέας / Κατσικάκι και αρνάκι γάλακτος. Ως εκ τούτου, έχουμε άφθονο κατσικίσιο γάλα, φρέσκα κατσικίσια τυριά και γιαούρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή