Περιορίστηκε η πρόσβαση Κούσνερ σε κρατικά απόρρητα

Περιορίστηκε η πρόσβαση Κούσνερ σε κρατικά απόρρητα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υποβαθμίστηκε η άδεια του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά την πρόσβασή του σε απόρρητες πληροφορίες και θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο A.P. Ο ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ θα έχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση σε μυστικά του κράτους και πληροφορίες ασφαλείας, χάνοντας το προσωρινό στάτους που του έδινε άδεια για χειρισμό άκρως απόρρητων πληροφοριών εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Παρότι οι πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω τα αίτια της υποβάθμισης, σε ρεπορτάζ της η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε πως αξιωματούχοι σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες –μεταξύ των οποίων η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό– είχαν συζητήσει ιδιαιτέρως διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εκβιάσουν τον Κούσνερ, εκμεταλλευόμενοι τις πολύπλοκες επιχειρηματικές του δράσεις και την έλλειψη εμπειρίας του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, στο παρελθόν η εταιρεία του Κούσνερ είχε έρθει σε επαφή με μεγάλο Κινέζο ασφαλιστή συνδεδεμένο με το κυβερνών κόμμα, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα για τη συντήρηση ενός ουρανοξύστη στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Καθώς η υποβάθμιση του Κούσνερ συνέπεσε με την αποχώρηση του στενού του συμμάχου Τζος Ράφελ, από το επιτελείο του προέδρου πολλοί αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον πιστεύουν πως οι μέρες του Κούσνερ στον Λευκό Οίκο είναι μετρημένες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να παρέμβει και να ανατρέψει την υποβάθμιση, ο ίδιος αρνήθηκε να αντιδράσει παραπέμποντας την απόφαση στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.

Ο δικηγόρος του Κούσνερ απάντησε σχετικά με την υποβάθμιση λέγοντας πως η αλλαγή του στάτους δεν θα επηρεάσει καθόλου τη δυνατότητα του συμβούλου του Λευκού Οίκου να «κάνει σωστά τη δουλειά του».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χειρισμός των αδειών πρόσβασης σε μυστικά του κράτους αποτελεί πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο υπό την προεδρία Τραμπ. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο πρώην διευθυντής Προσωπικού Ρομπ Πόρτερ απολάμβανε προσωρινή άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγορούσαν για ενδοοικογενειακή βία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή