Τουρκικές βολές εναντίον ΗΠΑ και Γαλλίας

Τουρκικές βολές εναντίον ΗΠΑ και Γαλλίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες τριβές ανάμεσα στην Τουρκία και στους δυτικούς συμμάχους της προκαλεί η επιλογή της Αγκυρας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν, παρά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία ενός μήνα στον συριακό εμφύλιο.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τους οποίους η απόφαση που ελήφθη το περασμένο Σάββατο στα Ηνωμένα Εθνη δεν καλύπτει το Αφρίν, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερ κάλεσε την Τουρκία «να ξαναδιαβάσει την απόφαση». Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που αποτελεί τον στόχο της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν, αντιπροσωπεύει τον βασικό στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Συρία.

Απαντώντας στην Αμερικανίδα αξιωματούχο, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε «ολοκληρωτικά αβάσιμη» την τοποθέτησή της και κάλεσε τις ΗΠΑ «να εστιάσουν την προσοχή τους στις επιθέσεις του καθεστώτος Ασαντ στην ανατολική Γούτα, όπου σκοτώνονται αθώοι άμαχοι, αντί να κάνουν δηλώσεις υποστήριξης της τρομοκρατίας». Η Τουρκία θεωρεί το συροτουρκικό κόμμα PYD και την πολιτοφυλακή του YPG «τρομοκρατικές» οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρακλάδια του ΡΚΚ, που διεξάγει ένοπλο, αποσχιστικό αγώνα στη νότια Τουρκία.

Την ανάγκη να ισχύσει η εκεχειρία του ΟΗΕ και στο Αφρίν τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ωστόσο, ο Χαμί Ακσόι αμφισβήτησε ότι υπήρξε αναφορά του Γάλλου προέδρου στο Αφρίν, κάνοντας λόγο για «έλλειψη ειλικρίνειας» και «ανάρμοστο τρόπο ενημέρωσης της κοινής γνώμης» από τη γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην ανατολική Γούτα, καθώς η κυβέρνηση Ασαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί της επικαλούνται και αυτοί ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν καλύπτει την αντιμετώπιση θυλάκων «τρομοκρατών». Από τη Γενεύη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τους ισλαμιστές αντάρτες που είναι οχυρωμένοι στην ανατολική Γούτα ότι εκτοξεύουν πυραύλους που σκοτώνουν αμάχους στη Δαμασκό και ότι μπλοκάρουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιξε η Ρωσία για την απομάκρυνση των αμάχων που το επιθυμούν. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο κ. Λαβρόφ απέκλεισε ως «παράλογες» τις αιτιάσεις του Αμερικανού εκπρόσωπου για θέματα αφοπλισμού Ρόμπερτ Γουντ για το ενδεχόμενο να κάνει χρήση χημικών όπλων ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή