ΣΕΒ: Υπερφορολόγηση, ακριβό χρήμα και υψηλή ανεργία, τα τρία μεγάλα αγκάθια

ΣΕΒ: Υπερφορολόγηση, ακριβό χρήμα και υψηλή ανεργία, τα τρία μεγάλα αγκάθια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερφορολόγηση της οικονομίας, ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και υψηλή διαρθρωτική ανεργία, είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που μας κληροδότησαν τα μνημόνια, σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως, οι τρεις κυριότερες προκλήσεις που δεν έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια των μνημονίων και αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς οδεύει προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, είναι η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης/κατάρτισης, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα διαιωνίζεται όσο το Δημόσιο αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγικότητά του ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες χωρίς μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και όσο δεν υιοθετείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό θα απαιτούσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την παροχή κινήτρων μέσω επιστροφής φόρων που επιβαρύνουν τον καταναλωτή όταν ζητάει απόδειξη από ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και ηλεκτρονικοποίηση όλων των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, κράτους και καταναλωτών. Το πρόβλημα με τις τράπεζες, σημειώνει ο ΣΕΒ, θα παρατείνεται όσο οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων εμποδίζονται από ανεπαρκείς ρυθμίσεις στο πτωχευτικό και προ-πτωχευτικό δίκαιο και όσο οι πλειστηριασμοί ακινήτων που κατέχουν οι τράπεζες ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων και το σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων δεν αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα διεκπεραίωσης υποθέσεων, ώστε να μειωθεί το υψηλό απόθεμα δανείων σε καθυστέρηση.

Το πρόβλημα διαρθρωτικής ανεργίας θα διογκώνεται όσο δεν προχωρεί ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς ανταγωνιστικές δραστηριότητες και δεν γίνονται οι αντίστοιχες επενδύσεις, καθώς δεν διασφαλίζονται συνθήκες κερδοφορίας και προσφοράς δεξιοτήτων, εφάμιλλες με το εξωτερικό, αναφέρει ο ΣΕΒ. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, χρειάζεται μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική που, μεταξύ άλλων, να στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή