Συμφωνία «Σφακιανάκη» – τραπεζών για τα δάνεια

Συμφωνία «Σφακιανάκη» – τραπεζών για τα δάνεια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και υπό το βάρος ανεξόφλητων υπόλοιπων δανείων ύψους 302 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2017, εκ των οποίων ποσό 255 εκατ. αφορά ομολογιακά δάνεια, η εισηγμένη «Σφακιανάκης» κατέληξε σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων κοινοπρακτικών και διμερών δανείων του ομίλου που έληξαν στις 29 Δεκεμβρίου 2017.

Σήμερα, ο εισηγμένος όμιλος απασχολεί 881 άτομα και σύμφωνα με τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου 2017, οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 3,931 εκατ. ευρώ από επίσης ζημίες μετά από φόρους 9,107 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Στη πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση (30/1/2018) των μετόχων αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,1 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, στους οποίους θα δοθεί τόσο δικαίωμα προτίμησης όσο και δικαίωμα προεγγραφής για απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταύρος Τάκη που ελέγχει το 31,55% της εταιρείας δεσμεύθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης ότι θα καλύψει ολικώς τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και επίσης θα συμμετάσχει στη διαδικασία της προεγγραφής. Εχει μάλιστα ήδη προκαταβάλει λένε οι πληροφορίες στην εταιρεία ποσό 3,5 εκατ. ευρώ. Oπως υποστηρίζει η διοίκησή της, ο συνδυασμός της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητά της, η οποία άλλωστε σήμερα δεν έχει καμιά ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς οποιονδήποτε.

Επίσης, θα συνεχιστεί και το 2018 η πολιτική περιορισμού των δαπανών του ομίλου, ενώ η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μόνη της δεν είναι σε θέση να μετατρέψει τα ίδια κεφάλαια από αρνητικά σε θετικά. Πάντως, το ζήτημα της επιστροφής της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης -φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια σε καθεστώς «επιτήρησης»)- θα κριθεί το 2019, ανάλογα και με τις μέχρι τότε εξελίξεις. Οι κυριότερες δραστηριότητες του ομίλου είναι η εισαγωγή και διανομή αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ανταλλακτικών Suzuki, φορτηγών Daf και λεωφορείων Temsa, καθώς και η λιανική εμπορία αυτοκινήτων Suzuki, Opel, Ford, Volvo, BMW, Mini, Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Renault, Dacia, Nissan, Skoda και των μοτοσικλετών Suzuki και BMW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή