Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο των επιλογών Τσίπρα

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο των επιλογών Τσίπρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επελέγη, τελικά, ως αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας. Η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο κ. Δραγασάκης γνωρίζει τα θέματα της οικονομίας, επιπλέον έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης και διαθέτει το πολιτικό εκτόπισμα για να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της συνεργασίας των υφισταμένων του στο εν λόγω υπουργείο. Εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη εάν είχε προτιμηθεί η αναβάθμιση ενός εξ αυτών.

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας είναι η μόνη απομάκρυνση από την κυβέρνηση, εξέλιξη, πάντως, που –πέραν της δυσαρέσκειας που είχε συγκεντρωθεί στο πρόσωπό του από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ– συνδέεται και με την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν πολλοί «μνηστήρες». Η επιλογή να μετακινηθεί εκεί ο κ. Βίτσας επίσης έχει το χαρακτηριστικό ότι δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί και να δεχθεί κριτική. Εχοντας ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ασχοληθεί με πτυχές του μεταναστευτικού, διαθέτει καλύτερη γνώση του απαιτητικού αντικειμένου από σχεδόν όλους τους άλλους υποψηφίους. Παράλληλα, έχοντας διατελέσει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί την εσωκομματική πίεση για την πτυχή αυτή της κυβερνητικής πολιτικής που εξερεθίζει αριστερά αντανακλαστικά.

Η τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη στη θέση του κ. Βίτσα ήρθε ως έκπληξη, η μεγαλύτερη έκπληξη του χθεσινού ανασχηματισμού ακόμα και για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευαν ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον ο ίδιος για κάποια υπουργική καρέκλα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θεώρησε ότι κάποια στιγμή έπρεπε να του ανταποδώσει την στήριξη που σταθερά παρέχει στον ίδιο και στην κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας φεύγει από τη δύσκολη θέση επιλογής κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλούσε γκρίνιες, καθώς θα έπρεπε, δεδομένης της ευαισθησίας του αντικειμένου, να είναι κάποιος με εμπειρία κυβερνητική.

Ο αντικαταστάτης της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου στο υπουργείο Εργασίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, αποτελεί τρόπον τινά μια φυσιολογική διαδοχή, καθώς ως επιθεωρητής Εργασίας γνωρίζει καλά το αντικείμενο και έναν τέτοιο άνθρωπο ήθελε ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη θέση, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στην αιχμή των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Στρατή ως υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κ. Λυδία Κονιόρδου διατηρεί μεν τη θέση της, ωστόσο εξέρχεται του ανασχηματισμού με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες. Τυχόν απομάκρυνσή της, πάντως, δεδομένης της μορφής που έλαβε ο ανασχηματισμός, θα έδινε την εικόνα –από έναν πρωθυπουργό που δήλωσε προς τους υπουργούς του ότι τους αξιολογεί διαρκώς– ότι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η υπουργός Πολιτισμού.

Η κ. Μερόπη Τζούφη, που τοποθετήθηκε στη θέση του κ. Ζουράρι, ολοκληρώνει τον κύκλο των χθεσινών αλλαγών, με ιδιαίτερο στοιχείο στην περίπτωση αυτή ότι ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ αντικαθίσταται από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή